ΕΥΖην

Πώς αντιμετωπίζω τον συνάδελφο που... διακόπτει;


Ευγενικά και διατηρώντας τον επαγγελματισμό μου, φυσικά...

Είτε μιλάτε σε μια σύσκεψη στη δουλειά, είτε συνομιλείτε με έναν φίλο, το να σας διακόπτει κάποιος είναι απογοητευτικό. Σε μερικούς ανθρώπους συμβαίνει περισσότερο απ' ότι σε άλλους και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όταν ένας άνθρωπος ανέχεται αυτές τις διακοπές, μαθαίνει στους άλλους ότι είναι διατεθειμένος να του συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα, ότι σε επαγγελματικούς χώρους με το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχονται συχνότερα αντιμέτωπες γυναίκες και λιγότερο άνδρες - αν και συμβαίνει και σε αρκετούς άνδρες. "Είναι κάτι που προέρχεται από την κοινωνία μας και την ανατροφή μας", λέει. η Jill Bausch, coach ηγεσίας και συγγραφέας του "Why Brave Women Win: Creating Your Path to Confidence and Power in the Workplace". "Οι γυναίκες μαθαίνουν να μην είναι τόσο διεκδικητικές, όσο θα μπορούσαν να είναι, από φόβο μήπως τις πουν επιθετικές. Ένας άντρας μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και να λέγεται διεκδικητικός και δυνατός. Οι γυναίκες ίσως είναι λιγότερο πρόθυμες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και ως εκ τούτου να συζητηθούν».

Πάντως, είτε είστε γυναίκα, είτε άνδρας, το να μη μπορείτε να εκφράσετε επαρκώς τις θέσεις σας στην εργασία σας, επειδή διαρκώς κάποιος σας διακόπτει, βλάπτει και την ψυχολογία σας και την επαγγελματική σας πορεία. Επομένως, εάν θέλετε να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά, θα πρέπει να κάνετε κάτι, να το αντιμετωπίσετε, διατηρώντας πάντα την ευγένεια και τον επαγγελματισμό σας, φυσικά.

Ορίστε 5 τρόποι για να το κάνετε:

1. Προετοίμασε μία συγκεκριμένη φράση

Έχοντας μια προετοιμασμένη απάντηση όταν σας διακόπτουν, μπορεί να διευκολύνει να αναγνωρίσετε ότι συμβαίνει και να κάνετε το άλλο άτομο να επιβεβαιώσει, ότι τώρα είναι η σειρά σας να μιλήσετε. Η Bausch συνιστά να βρείτε μια φράση που σας ταιριάζει. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε, "Θα σας πείραζε να τελειώσω;" Αυτό συνήθως αρκεί για να σταματήσει να μιλάει αυτός που σε διέκοψε.
Αντιθέτως, δεν θα είναι αποτελεσματικό αν ξαφνικά πεις "Ε! Μη με διακόπτεις!" ή "Ε, δεν άκουσες τι έχω να πω", καθώς μια τέτοια αντίδραση θα φανεί επιθετική και θα εντείνει το κλίμα, ενώ εδώ θέλουμε να επιτύχουμε μια υγιή συζήτηση.

2. Περίμενε την παύση

Μια άλλη επιλογή είναι να αφήσετε το άτομο που σας διέκοψε να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Στη συνέχεια, ρωτήστε: «Τελειώσατε; Γιατί θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτό που έλεγα». "Κάντε τους να ασχοληθούν με αυτό", λέει η Bausch. "Όταν πουν «Ναι, τελείωσα», τότε πιθανότατα θα είναι πρόθυμοι να ακούσουν τι έχετε να πείτε". Σε εκείνο το σημείο, μπείτε ξανά στη συζήτηση λέγοντας, με μια ευγενική φωνή, "Όπως συζητούσαμε νωρίτερα..." ή "Συνεχίζοντας τη σκέψη μου από πριν...".

3. Σήκωσε το χέρι σου

Αν δεν υπάρξει παύση μέσα σε λίγα λεπτά από τη διακοπή, σηκώστε το χέρι σας, ειδικά αν βρίσκεστε σε μεγάλο meeting. Συνήθως τα στελέχη -και σχεδόν όλοι- ανταποκρίνονται σε σηκωμένα χέρια. Το σημαντικό είναι να δείξουμε επαγγελματισμό και υπομονή, κάτι που θα δείξει ακόμα περισσότερο γιατί η διακοπή δεν ήταν σωστή.

4. Χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος

Τοποθετήστε τον εαυτό σας με έναν πιο διεκδικητικό τρόπο μη λεκτικά, προτείνει η Suzanne E. Boys, Ph.D., καθηγήτρια παιδαγωγός και προσωρινή επικεφαλής της Σχολής Επικοινωνίας, Κινηματογράφου και Σπουδών ΜΜΕ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Για παράδειγμα, σκύψτε προς τα εμπρός, κάντε έντονη οπτική επαφή, σηκώστε ένα δάχτυλο ή ένα χέρι ή αγγίξτε τον ώμο του άλλου ομιλητή (εάν χρειάζεται και είναι επιτρεπτό στο συγκεκριμένο περιβάλλον). «Αυτό σημαίνει είσαι έτοιμος να μιλήσεις», λέει.
Επίσης, σταματήστε να δίνετε μη λεκτικές και παραγλωσσικές ενδείξεις που σας τοποθετούν ως ακροατή. «Αυτές οι ενδείξεις είναι χρήσιμες ενώ ακούτε, αλλά αν θέλετε να μεταβείτε από αυτόν τον ρόλο στον ρόλο του ομιλητή, υποδείξτε το», λέει η Boys. Για παράδειγμα, σταματήστε να γνέφετε ή να κοιτάτε μακριά.

5. Αντιμετωπίστε το με αμεσότητα

Εάν σας διακόπτει διαρκώς ένας συγκεκριμένος συνάδελφος, ίσως θα ήταν καλό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με αμεσότητα. Για παράδειγμα, μετά το περιστατικό μπορείτε να καλέσετε τον άνθρωπο αυτό λίγο πιο πέρα, πιο ιδιωτικά και να του μιλήσετε, υποθέτοντας πάντα ότι δεν είχε κακή πρόθεση. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε, "Είμαι σίγουρος/η ότι δεν το έκανες εσκεμμένα, αλλά με διέκοψες στη συνάντηση. Ξέρω ότι έχεις πολύ καλές ιδέες, αλλά θα μπορούσες να προσπαθήσεις να είσαι λίγο πιο προσεκτικός/ή με αυτό;"

Αν και μπορεί να νιώθετε ότι οι σκέψεις σας απορρίπτονται, η Boys λέει να μην το πάρετε προσωπικά. "Ελέγξτε τις υποθέσεις σας σχετικά με τη διακοπή", λέει. "Συνήθως η διακοπή θεωρείται αγενής, ωστόσο, σε ορισμένα πλαίσια, με συγκεκριμένους τύπους επικοινωνιών, η διακοπή είναι ο μόνος τρόπος για να πάρεις τον λόγο".

Τέλος, εάν όλα τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν -που θα σημαίνει ότι είτε ο άνθρωπος που σας διακόπτει δεν νοιάζεται γι' αυτό, είτε ότι βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον όπου η διακοπή είναι επιτρεπτή- να είστε πάντα προετοιμασμένοι να "πάρετε πίσω το δωμάτιο". Απλώς πείτε στο άτομο ότι πρόκειται να το διακόψετε, λέει ο Boys. Για παράδειγμα, σε μια συνομιλία με έναν κυρίαρχο ομιλητή, μπορείτε απλά να πείτε, "θα σας διακόψω εδώ". Και προχωράτε...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα