ΕΥΖην

Μήπως ξεχνάς να «ακονίζεις το πριόνι σου;»


Όσο κι αν "επιτυγχάνεις", μόνο έτσι θα εμπλουτίσεις και τη δουλειά σου και την ποιότητα ζωής σου. Από σήμερα!

 Έχεις ακούσει ποτέ τη μεταφορά που λέει «ακόνιζε το πριόνι σου;». Είναι μία ιστορία για ένα άνθρωπο, που είναι πολύ απασχολημένος με τη δουλειά του, να κόβει δένδρα. Δουλεύει σκληρά, πολλές ώρες κάθε μέρα, συνέχεια με το πριόνι του. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: δουλεύει τόσο σκληρά και είναι τόσο εστιασμένος στο να κόβει δέντρα, που δεν σταματά για να κάνει τίποτε άλλο, ούτε καν για να ακονίσει το πριόνι του.

Βλέπετε, αυτό που δεν συνειδητοποιεί, είναι ότι εργάζεται πολύ πιο σκληρά απ’ ότι χρειάζεται. Εάν σταματούσε για λίγο να κόβει δέντρα και ακόνιζε το πριόνι του, έπειτα θα έκοβε περισσότερα δένδρα σε λιγότερο χρόνο…

Από την Αννίτα Νιάκα

Σου θυμίζει κάτι; Είναι πολύ σύνηθες στην εποχή μας. Καταπιανόμαστε τόσο πολύ με το να «κάνουμε τη δουλειά μας», που δεν αφιερώνουμε χρόνο για να συντηρήσουμε τον πιο πολύτιμο εξοπλισμό μας: τον εαυτό μας!

Διερωτήσου τώρα, «ποιο είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου;». Είναι το μυαλό σου; Η ικανότητά σου να καινοτομείς και να δημιουργείς νέες λύσεις για προβλήματα; Είναι το ένστικτο ή η διαίσθησή σου που σε βοηθούν να αποφασίζεις ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσεις;

Όλα αυτά τα εργαλεία θα εξασθενήσουν εάν δεν παίρνεις χρόνο να τα «ακονίζεις». Το θέμα είναι, πώς;  Εάν αφιερώνεις όλο τον χρόνο σου και την εστίασή σου στη δουλειά σου, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται πρώτο μάλλον, είναι να κάνεις κάτι άλλο σχετικό πάλι με δουλειά. Όμως, μην περιορίζεις τον εαυτό σου!

Έρευνες δείχνουν ότι η ενασχόληση με δημιουργικά χόμπι τονώνει τις επιδόσεις σου στη δουλειά, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αυξάνει την ποιότητα της ζωής σου.

Φαντάσου ότι είσαι ένας ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης και πέρασες πέντε χρόνια δουλεύοντας ασταμάτητα, για να ξεκινήσεις την εταιρία σου και να την καταστήσεις κερδοφόρο. Έχεις δημιουργήσει μία ποιοτική ομάδα που εμπιστεύεσαι και επιτέλους έχεις κάποιο «ελεύθερο» χρόνο να αφιερώσεις για ασχολίες πέραν της δουλειάς. Τι θα κάνεις;

Λοιπόν, μετά από τα πέντε αυτά χρόνια, ίσως προσανατολίζεσαι στην οικογένειά σου και θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο μαζί της, οπότε ας φανταστούμε ότι αυτό θα κάνεις. Σίγουρα είναι μία σημαντική και βάσιμη επιλογή. 

Τι συμβαίνει όμως όταν περάσουν άλλα 15-20 χρόνια; Πλέον η επιχείρησή σου έχει δυναμώσει, τα παιδιά σου έχουν μεγαλώσει και έχουν αφήσει την οικογενειακή εστία και εσύ επεξεργάζεσαι σχέδια είτε για τη διαδοχή σου, είτε για την πώληση της επιχείρησής σου. Έφτασες στο υπέροχο σημείο που σύντομα θα έχεις άφθονο πραγματικό ελεύθερο χρόνο και πάλι. Τι θα κάνεις με αυτόν;

Ίσως αυτή τη στιγμή να μην αισθάνεσαι ότι μπορείς να αφιερώνεις μία ημέρα κάθε εβδομάδα για τα χόμπι σου. Αλλά καθώς αναπτύσσεις την επιχείρησή σου, είναι σημαντικό να θυμάσαι, ότι είσαι πολλά περισσότερα απ’ ότι απλώς ένας ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης. Η δουλειά σου είναι αυτό που κάνεις, όχι όλα όσα είσαι!

Και εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε παρακινήσει να κάνεις κάτι διασκεδαστικό, κάτι που απλώς απολαμβάνεις, φαντάσου πώς θα είναι η ζωή σου εάν δεν έχεις άλλα ενδιαφέροντα, όταν τελικά πουλήσεις την επιχείρησή σου ή συνταξιοδοτηθείς.

Οι άνθρωποι που έχουν μία «καλή ζωή» όταν φθάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι αυτοί που έχουν διατηρήσει μία ενεργή κοινωνική ζωή και πολλά ενδιαφέροντα.

Κανένας δεν θέλει να αισθάνεται «απ’ έξω» όταν συνταξιοδοτείται, αλλά εάν δεν έχεις να κάνεις τίποτα που απολαμβάνεις ή πρέπει να «ανακαλύψεις εκ νέου τον εαυτό σου» μετά τα 60-65 σου χρόνια, πόσο απολαυστική θα είναι η ζωή σου;

Εν κατακλείδι, το να πάρεις κάποιο χρόνο για να «ακονίσεις το πριόνι» σου σήμερα –ή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και κάθε εβδομάδα- θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μία «δεξιότητα» που θα εμπλουτίσει τόσο τη δουλειά σου, όσο και τη ζωή σου συνολικά: την απόλαυση.

Το να περνάς καλά είναι μια δεξιότητα που μπορείς να ακονίσεις και είναι ένας μυς που ατροφεί χωρίς εξάσκηση. Οπότε βγες και (ξαν)άρχισε το παιχνίδι!

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα