ΕΥΖην

Η απίστευτη παραγωγικότητα του να κάνεις... τίποτα (!)


Μερικές φορές επιτυγχάνεις πολύ περισσότερα, κάνοντας λιγότερα -πολύ λιγότερα

 Πότε ήταν η τελευταία φορά που «πήρες μια ανάσα» από το καθημερινό σου πρόγραμμα; Μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που αισθανόσουν ότι έχεις ξεκουραστεί καλά; Ή πότε ήταν η τελευταία φορά που για μία ημέρα δεν έκανες απολύτως τίποτα; Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δε μπορούν να θυμηθούν τίποτα τέτοιο.

Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι άνθρωποι γεμίζουμε τα καθημερινά προγράμματά μας ασφυκτικά, με δουλειές που μοιάζουν τόσο απαραίτητες εκείνη την ώρα, αλλά τελικά είναι τόσο ασήμαντες. Κάνουμε μακροσκελέστατες λίστες με «αποστολές» που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, τις «πασπαλίζουμε» με υπενθυμίσεις για σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν στη δουλειά, ταυτόχρονα τηλεφωνούμε στο κομμωτήριο για ραντεβού, ενώ στο δρόμο προς το σπίτι αγοράζουμε και μερικά λαχανικά κ.ο.κ.

Λέμε στους εαυτούς μας ότι συνεχώς αναλαμβάνουμε μία τέτοια πληθώρα δραστηριοτήτων προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Έτσι οι φρενήρεις ρυθμοί μας μοιάζουν καλά δικαιολογημένοι, ακόμα κι αν στο πρόγραμμά μας δεν χώρεσαν μαζεμένες οκτώ ώρες ύπνου καμία νύχτα εδώ και μήνες. Είναι πολύ ευκολότερο το να κάνουμε τα πάντα ακατάπαυστα, απ’ ότι το να περάσουμε λίγο χρόνο χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν είναι το εξής: Το να κάθεσαι χωρίς να κάνεις κάτι, σου δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθείς. Το να κάθεσαι μόνος σου χωρίς καμία υποχρέωση –χωρίς τη «γκρινιάρικη» αίσθηση ότι κάνεις λιγότερα απ’ ότι θα έπρεπε- σου επιτρέπει να κοιτάξεις προς τα μέσα. Χωρίς κάποια δραστηριότητα να σου αποσπά το μυαλό, μπορείς να σκεφτείς σχετικά με τον εαυτό σου.

Ο πασίγνωστος τραπεζίτης J.P. Morgan επέμενε να παίρνει άδεια δύο μήνες κάθε χρόνο. «Μπορώ να κάνω σε 10 μήνες, αυτά που δε θα μπορούσα με τίποτα να κάνω σε 12» έλεγε.

Φαίνεται ότι το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή και τη δουλειά στην πραγματικότητα είναι το να καταφέρεις να αισθάνεσαι άνετα απλώς με το να υπάρχεις.

Πλέον πολλές μεγάλες εταιρίες –όπως μεταξύ άλλων οι Apple, Google, Nike και AOL Time Warner- προσφέρουν στους εργαζομένους τους μία ποικιλία προγραμμάτων για να τους βοηθήσουν να βρουν έναν υγιή εσωτερικό χώρο, από διαλογισμό και yoga έως διάφορες τεχνικές μείωσης του στρες.

Αυτό διότι αναγνωρίζουν ότι, όταν έχεις το χρόνο να μείνεις με τον εαυτό σου, αναπόφευκτα θα επιστρέψεις στη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου αναζωογονημένος, θα εργάζεσαι ήρεμα και πολύ πιο παραγωγικά.

Μία τακτική αμφισβήτηση των καθημερινών σου δραστηριοτήτων σε αναγκάζει να επανεκτιμήσεις το που βρίσκεσαι στη ζωή και –ακόμα πιο σημαντικό- γιατί κάνεις το κάθε τι που κάνεις. Εάν έχεις το χρόνο να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου γιατί είσαι παθιασμένος με τη δουλειά σου, αναμφίβολα θα είσαι και σε θέση να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου.

Γι’ αυτό, κάνε ένα βήμα πίσω από τον κατακλυσμό δραστηριοτήτων, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και πάρε το χρόνο να απελευθερώσεις το πλήρες δυναμικό σου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις