Αγορές

Πολύ ξένο χρήμα στο χρηματιστήριο -Τζίρος 251 εκατ. -Ατμομηχανή οι τράπεζες


Με ατμομηχανή τις τραπεζικές μετοχές και "καύσιμο" τα εισρέοντα κεφάλαια διεθνών επενδυτών, συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ, με στόχο πλέον την κατάκτηση νέων υψηλών 9ετίας-10ετίας. Ενα ακόμη άλμα +3,10% πραγματοποίησε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη 13,6% στην εβδομάδα μετά τις εκλογές, ενώ ο ΓΔ σημειώνει άνοδο 7,8%.

Το χρηματιστηριακό θερμόμετρο ανεβαίνει, καθώς η μεγάλη άνοδος λειτουργεί ως "κράχτης" για την προσέλκυση εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος, που δίνει περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

Στα 251,4 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε σήμερα ο ημερήσιος τζίρος, με πυρετώδεις συναλλαγές και μεταβιβάσεις πακέτων συνολικής αξίας 25,1 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η "αλλαγή φρουράς" με σταδιακή αποχώρηση των επιθετικών fund κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παίρνουν τα κέρδη τους και παραδίδουν τις θέσεις τους σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια.με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η εικόνα της σημερινής και της χθεσινής συνεδρίασης επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η αγορά βρίσκεται στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου, προεξοφλώντας θετικές μετεκλογικές εξελίξεις, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους και αυξημένη κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Προσδοκίες δημιουργούν και οι εξελίξεις στο πεδίο των επιχειρήσεων, όπου σημειώνονται κινήσεις επέκτασης και εξαγορών, σε συνδυασμό με νέα επενδυτικά projects, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου προδιαγράφουν υψηλές επιδόσεις στη συνέχεια της τρέχουσας χρήσης.

Οι προοπτικές

Στη βελτίωση του κλίματος συμβάλλει το συνεχιζόμενο μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους και αναλυτές, που εκφράζουν αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και τις μελλοντικές αποδόσεις της.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, παρά τη διάψευση των προσδοκιών για διανομή μερισμάτων - η οποία αναβάλλεται για το επόμενο έτος. Δέλεαρ για τους επενδυτές η αναμενόμενη υψηλή κερδοφορία, που θα διογκώσει τις αποτιμήσεις, αποφέροντας κεφαλαιακά κέρδη και υπεραξίες.

Θετική η επίδραση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, που ανακάμπτουν σήμερα μετά από πολλές ημέρες σταθεροποίησης και μικρών απωλειών. Κατά 1,35%  ενισχύονται αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC40, στο +0,90% ο FT-100 του Λονδίνου, περίπου 1,05% κερδίζει ο Dow Jones στη Wall Street.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρά κέρδη και οι δείκτες πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,98% στις 1.226,19 μονάδες και τερμάτισε στις 1.220,89 κερδίζοντας 1,54%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,79%, κλείνοντας στις 2.979,2 μονάδες. Με κέρδη 1,98% έκλεισε ο δείκτης των mid caps..

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +3,55% και τερμάτισε +3,10%. Ξεχώρισε η Alpha με +6,3%.  Εθνική +3%, Eurobank +2,6%, Τρ. Ελλάδος +1,2%. Στο κόκκινο Πειραιώς -0,6%, Attica Bank -1,4%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: ΔΕΗ +4,3%, Lamda +3,8%. ΕλβάλΧαλκόρ +3,4%, Βιοχάλκο +3,1%, Motor Oil +2,6%, Coca-Cola  +2,2%, ΟΛΠ +1,4%, Σαράντης +1,2%.

Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -0,9%, ΟΤΕ -0,5%, Aegean και Jumbo -0,3%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εντυπωσίασε η Lavipharmh, με άλμα +8% και συναλλαγές 904.000 τεμαχίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα