Με την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού να βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τα αποκαλυπτήρια των κομμάτων Τσίπρα και Καρυστιανού και το σενάριο αυτοδυναμίας της ΝΔ να μην είναι πιθανό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, άνοιξε κύκλος συζητήσεων ακόμα και για εκλογικές συνεργασίες.
Στο επίκεντρο είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις από τις νέες κομματικές εισόδους, κινδυνεύει να χάσει την δεύτερη δημοσκοπική θέση.
Το έναυσμα για το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου συνεργασιών έδωσαν παρεμβάσεις του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος επιχείρησε να συνδέσει την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ με την ανάγκη διαμόρφωσης προγραμματικών συγκλίσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.
Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Ο Χ. Δούκας επανέλαβε την προσήλωσή του στις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τον σεβασμό στην αυτόνομη πορεία του κόμματος, την απόρριψη κάθε σεναρίου συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και τη δέσμευση για προοδευτική διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, κάλεσε σε άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τις υπόλοιπες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να διερευνηθούν προγραμματικές συγκλίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
«Το άθροισμά μας μπορεί να είναι περισσότερο από τη ΝΔ, για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε, ακόμα και κυβερνητικά, θα πρέπει να έχουμε συζητήσει από τώρα ποιες είναι οι γραμμές μας, ποια είναι τα προγράμματά μας, πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού διαφωνούμε και πού συμφωνούμε», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Mega, αφήνοντας περιθώριο ακόμα και εκλογικής συνεργασίας (σε περίπτωση δεύτερων εκλογών), με το νέο κόμμα του Αλ. Τσίπρα.
Συνεργασία όπως στην Αθήνα
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν εισηγείται προεκλογικές συγχωνεύσεις ή κοινά ψηφοδέλτια, τα οποία άλλωστε, όπως σημειώνει, θα ήταν αντίθετα με τις αποφάσεις του κόμματος. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών, σε δεύτερη φάση, εφόσον οι εκλογικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν και υπάρξει προηγουμένως ουσιαστική συζήτηση για προγράμματα, προτεραιότητες και πεδία σύγκλισης.
Η αναφορά του στο μοντέλο συνεργασιών, που οδήγησε στην εκλογή του στον Δήμο Αθηναίων, δεν πέρασε απαρατήρητη. Αντιθέτως, ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα σήμα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι η στρατηγική της αυτόνομης πορείας δεν αποκλείει τη διαμόρφωση ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών μετά την πρώτη κάλπη.
Σε μια συγκυρία αυξημένης πολιτικής ρευστότητας, ο Χ. Δούκας φαίνεται να ανοίγει μια συζήτηση, που ενδέχεται να απασχολήσει όλο και περισσότερο το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ και συνολικά τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Γιάννης Δήμου