Τράπεζες

Στρώνουν το έδαφος για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων-«Πόλεμος» στις τράπεζες


Φωτιές άναψε στον τραπεζοϋπαλληλικό -και όχι μόνο- χώρο το αίτημα του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην τράπεζα, με ποινή στέρησης μισθού για όσους αρνηθούν

Είναι η πρώτη φορά, που σωματείο, αξιώνει από τον εργοδότη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι και την αυστηρότερη των ποινών, την μη καταβολή μισθού, για όσους δεν πειθαρχήσουν. 

Ειδικότερα, στην επιστολή του συλλόγου προς τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σας καλούμε:
Να προτείνετε ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank.
Να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος, να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους.
Τέλος στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων».

Προετοιμάζεται το έδαφος 

Το ζήτημα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού σωματείου της Alpha Bank, είναι ο Τάσος Γκιάτης, κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος της ΝΔ. Συνδικαλιστικοί παράγοντες σχολιάζοντας την πρόταση, εκτιμούν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για ενέργεια προετοιμασίας του εδάφους, για την ευρεία εφαρμογή του μέτρου σε εργαζομένους του ιδιωτικού, αλλά  και του δημόσιου τομέα, εφόσον η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών εξακολουθεί να μην εμβολιάζεται, με αποτέλεσμα να μην χτίζεται το απαιτούμενο τείχος ανοσίας.

Οι ίδιοι κύκλοι επικαλούνται, μάλιστα και τελευταία δημοσιεύματα, που μαρτυρούν προθέσεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να έρθει επιτακτικά στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα, εφόσον οι κυβερνητικοί στόχοι για το πρόγραμμα «Ελευθερία» δεν επιτευχθούν.  Θεωρούν βέβαιο δε, ότι εφόσον υιοθετηθεί το αίτημα από την Alpha Bank, στη συνέχεια ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επιβληθεί στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με σημερινή ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη τον σύλλογο της Alpha Bank, για την κίνησή του. «Πραγματικά εύγε αξίζουν σε αυτό το Σύλλογο», ανέφερε σχολιάζοντας σχετική συνέντευξη του Τάσου Γκιάτη

Πάντως, προς το παρόν η διοίκηση της τράπεζας δεν δείχνει διατεθειμένη να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού. Σε απαντητική επιστολή της προς τον σύλλογο, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Alpha Bank δείχνει να απορρίπτει ευγενικά το αίτημα, αναφέροντας: «Η προσωπική ευθύνη είναι υψίστης σημασίας και υπερτερεί οποιωνδήποτε απαγορεύσεων ή/και άλλων μέτρων, πολλώ δε μάλλον όταν τέτοια μέτρα δεν τα νομοθετεί η Ελληνική Πολιτεία».

Σωματείο-χωροφύλακας 

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα έρθει τις επόμενες μέρες στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, καθώς υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις για την πρωτοβουλία (;) του Τάσου Γκιάτη (σ.σ. ήδη καταδικάστηκε από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων, με ανακοίνωση που ακολουθεί).  

Είναι χαρακτηριστική, η καυστική ανακοίνωση του Ενωτικού  Αγωνιστικού Συλλόγου Εργαζομένων ALPHA BANK-Εμπορικής, του δεύτερου μεγαλύτερου σωματείου της τράπεζας, με πρόεδρο τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, στην οποία γίνεται λόγος για σωματείο-χωροφύλακα. 

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

«Με μεγάλη μας έκπληξη δεχτήκαμε σήμερα τεράστιο αριθμό μηνυμάτων οργής, θυμού και αγανάκτησης απ’ όλη την Ελλάδα, σχετικά με το περιεχόμενο επιστολής που απηύθυνε το «αντιπροσωπευτικό» Σωματείο προς την Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού και την οποία κοινοποίησε σε όλους τους εργαζόμενους υπό μορφή ανακοίνωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε πριν από οτιδήποτε άλλο τρεις σημαντικές αρχές ώστε και να γίνουμε κατανοητοί και προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης.

1. Και οι δυο υπογράφοντες (Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας του ΕΝ.Α.Σ.) έχουν από καιρού εμβολιαστεί.
2. Ουδέποτε ο Σύλλογός μας διεκδίκησε ρόλο ειδικού για θέματα έξω από τα συνδικαλιστικά, πολιτικά, θεσμικά και εργασιακά που αφορούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Γνώμη και άποψη είχε και έχει, την εκφράζει δημόσια αλλά δεν προσπαθεί να την επιβάλλει.
3. Δεν υπάρχει χώρος και λόγος για μικροπολιτική εκμετάλλευση κρίσιμων και σοβαρών προβλημάτων όπως η γνωστή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας Covid-19.

Δεν κρύβουμε ότι πολλές φορές έχουμε μπει στον πειρασμό να τοποθετηθούμε για Ανακοινώσεις και θέσεις που εκφράζουν άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου μας. Όμως η δεοντολογία και η δημοκρατική ευαισθησία επιτάσσουν για εμάς, να προχωράμε κάνοντας διαρκώς γνωστές τις θέσεις μας, την διαφορετική άποψη, την ξεκάθαρη αδέσμευτη πρότασή μας.

Για παράδειγμα, ενώ όλος ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα, τουλάχιστον συζητά και ανησυχεί για το επερχόμενο νέο εργασιακό Νομοσχέδιο - (σκούπα στα δικαιώματα και όχι απλά στα συμφέροντά μας), να εμφανίζονται Ανακοινώσεις(31.05.2021) που πέραν της εκκωφαντικής σιωπής για τα αυτονόητα, πέραν της αποσιώπησης του καλέσματος της ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ για απεργία, αυτοί διαφημίζουν λεύκανση δοντιών και ψευτο-μπότοξ (μεσοθεραπεία) !!!

Ως εδώ όμως! Το απροκάλυπτο bullying δεν έχει θέση στους εργασιακούς χώρους. Οι συνταγματικές προβλέψεις και οι ατομικές ελευθερίες δεν εφαρμόζονται α λα καρτ. Οι εργαζόμενοι είναι πρώτα απ όλα Έλληνες πολίτες με δικαιώματα και φυσικά και υποχρεώσεις.

Ποιος δίνει σε ένα Σωματείο το δικαίωμα της υποκατάστασης του χωροφύλακα; Αυτοί που επικαλούνται την σύμπλευση με τα δεδομένα του 2021 (και όχι της δεκαετίας του 1980); μας γυρνάνε σε πολύ σκοτεινές μεταπολεμικές εποχές. Εκεί που ο χωροφύλαξ απαιτούσε την δήλωση κοινωνικών φρονημάτων και ακολουθούσαν και όλες οι «γνωστές μέθοδοι» πειθούς του διαφωνούντα για το «καλό το δικό του και του κοινωνικού συνόλου».

Δεν είναι το ζήτημα με ποια αφορμή διατύπωσαν αυτές τις εξωφρενικές προτάσεις. Είναι γενικότερο θέμα λογικής, θέμα πολιτικής, θέμα αντίληψης αλλά κυρίως θέμα ύφους και ήθους. Τώρα που τελείωσε το τυρί και το καρότο επιστρατεύεται το μαστίγιο.
Ο φόβος, η επιβολή, ο καταναγκασμός δεν έχουν θέση στον συνδικαλιστικό λόγο. Ναι στο διάλογο, στην πειθώ, στην δημοκρατική αντιπαράθεση, ναι και στην διαφωνία. Ξεκάθαρα όχι στους εκβιασμούς και στον εκφοβισμό.

Κάποιοι ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Είπαμε βασιλικότεροι του βασιλέως αλλά τώρα το «τερμάτισαν». Ούτε η Διοίκηση ούτε καν η Κυβέρνηση δεν πρότεινε πουθενά και για καμία κατηγορία εργαζομένων τέτοια μέτρα!
Και αν κάποιοι νομίζουν ότι δίνουν συνεχώς εξετάσεις υποτέλειας, τώρα ξεπέρασαν κάθε όριο. Θα εξέθεταν απλά όποιον εργοδότη υιοθετούσε τις ακραίες προτάσεις τους.

  • Για μια ακόμη φορά καλούμε την Διοίκηση να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας για τους συναδέλφους και το κοινό.
  • Καλούμε την Τράπεζα να τοποθετηθεί διευκρινίζοντας επίσημα τι ισχύει για τους εργαζόμενους στην Alpha Bank.
  • Για μια ακόμη φορά καλούμε τους συναδέλφους να λάβουν όσα μέτρα κρίνουν απαραίτητα για την αυτοπροστασία τους.
  • Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για πίστη στις υπεύθυνες, τεκμηριωμένες, επιστημονικές προτάσεις.

ΕΑΚΤ: Προσβάλλεται το δημοκρατικό αίσθημα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων 

Το αίτημα του Συλλόγου Προσωπικού  Alpha Bank, καταδικάζει και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΑΚΤ) αναφερόμενη σε προσβολή της προσωπικότητας και του δημοκρατικού αισθήματος όχι μόνο των εργαζομένων στην Alpha Bank αλλά και όλων των τραπεζοϋπαλλήλων. Η σημερινή ανακοίνωση της παράταξης στην ΟΤΟΕ είναι η ακόλουθη:

«Μέσα στη μεγαλύτερη μάχη, από τη μεταπολίτευση και μετά, που δίνουν οι εργαζόμενοι απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης, έρχεται ο σύλλογος εργαζομένων στην Alpha Bank με επιστολή του στη Δ/νση Προσωπικού της τράπεζας, και απαιτεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού.

Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η ηγεσία του εν λόγω συλλόγου δεν αρκείται μόνο στην υποχρεωτικότητα (που θα μπορούσαν να το δικαιολογήσουν μέχρι ένα σημείο) προχωρά και σε προτροπές(;) και υποδείξεις στη διοίκηση να απομονώσει όσους αρνούνται τον εμβολιασμό και ένα δεν συμμορφωθούν προς τα υποδείξεις… να παρακρατείται ο μισθός τους μέχρι να συνετιστούν!!!

Δηλώνουμε ξεκάθαρα και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών όλων μας απέναντι στη δημόσια υγεία, ότι η τήρηση των μέτρων που οι ειδικοί προτείνουν για την προστασία από το COVID 19 είναι υποχρέωση όλων. Βέβαια και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η στήριξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι η εξαθλίωσή του προς όφελος των ιδιωτών που έχουν εμπορευματοποιήσει τη δημόσια υγεία.

Δεν μπορούμε όμως να μη καταδικάσουμε απερίφραστα την ανακοίνωση του συλλόγου της Alpha Bank που προσβάλλει την προσωπικότητα και το δημοκρατικό αίσθημα όχι μόνο των εργαζομένων στην Alpha Bank αλλά και όλους τους τραπεζοϋπάλληλους.

Αυτού του είδους τοποθετήσεις μας γυρνάνε σε χρόνια μαύρα και βέβαια αλλάζουν και την ατζέντα των ημερών που δεν είναι άλλη, από την απόσυρση του κατάπτυστου αντεργατικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Καλούμε την ΟΤΟΕ και όλα τα σωματεία να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές που προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε εργοδοσία και κυβέρνηση».

ΚΥΡ 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα