Τράπεζες

Τράπεζες: Άνοιξε νέος κύκλος για εθελούσιες-Οι στόχοι 


Από μη συστημική τράπεζα, την Attica Bank, άνοιξε ο φετινός κύκλος προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου τραπεζοϋπαλλήλων, με τον οποίο θα συνεχιστεί η μείωση προσωπικού των τραπεζικών ιδρυμάτων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica Bank η συμμετοχή του προσωπικού στο πρόγραμμα  είναι προαιρετική και ανοιχτή, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 17 Μαΐου μέχρι και τις 4 Ιουνίου, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι εργαζόμενοι ανήκουν στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, όπως τα ηλικιακά, ο χρόνος προϋπηρεσίας και οι μονάδες που απασχολούνται.

Τη «σκυτάλη» στις εθελούσιες αναμένεται να πάρει ακόμα και εντός του Ιουνίου η τράπεζα Πειραιώς. Οι εκτιμήσεις συνδικαλιστικών παραγόντων είναι πως οι οικειοθελείς αποχωρήσεις θα γίνουν φέτος με δύο προγράμματα. Ένα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ένα στα τέλη του έτους. Στόχος είναι η απομάκρυνση 1.000 εργαζομένων

Όπως προκύπτει από τον επιχειρηματικό σχεδιασμό με την ονομασία Sunrise, η τράπεζα  προτίθεται να προχωρήσει τη διετία 2021-2022 στην περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου κατά 75 καταστήματα (από τα 505 σε 430) και σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 2.000 άτομα. Το 2020 έφυγαν από την Πειραιώς με το πρόγραμμα εθελούσιας περί τα 1.000 άτομα. 

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το τρέχον έτος θα βγάλει και η Εθνική τράπεζα, πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο (πέρυσι είχαν συμμετάσχει γύρω στους 700 εργαζόμενους), όπως και η Eurobank, επίσης από το φθινόπωρο (με το αντίστοιχο του 2020 αποχώρησαν 800 άτομα). 

Ο στόχος είναι να αποχωρήσουν φέτος από τον τραπεζικό χώρο, άλλοι 2.500-3.000 εργαζόμενοι, ώστε ο συνολικός αριθμός να πλησιάσει τις 30.000, καθώς σήμερα μετά τις 3.700 απομακρύνσεις του 2020, υπολογίζεται σε 33.000. Από πλευράς οικονομικών κινήτρων τα φετινά προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων αναμένεται να είναι κοντά στα περυσινά. 

Η συγκυρία ευνοεί τις απομακρύνσεις 

Σημειώνεται, ότι οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και την αυξημένη ρευστότητα, ώστε να «σπρώξουν» το συντομότερο όσο γίνεται περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους. 

Το 2020 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663. 

Ταυτόχρονα, πέρυσι συνεχίστηκε η δραματική συρρίκνωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών. Η Πειραιώς έβαλε λουκέτο σε 45 καταστήματα, η Εθνική σε 41 και συνολικά εκτιμάται ότι έκλεισαν τον περασμένο χρόνο άνω των 120. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα