Διεθνή

Πόλεμος εντυπώσεων από Ισραήλ-Ιράν -Χτύπημα για την τιμή των όπλων -Ψυχραιμία στις αγορές


Εντείνεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την πρώτη ισραηλινή "απάντηση" στο Ιράν , που προκαλεί ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του Τελ Αβίβ και το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις  των δύο αντιμαχόμενων  χωρών κι ενώ από πολλές πλευρές καταβάλλονται προσπάθειες και ασκούνται πιέσεις προς αποτροπή ενεργειών που θα αύξαναν τον κίνδυνο "ανάφλεξης" στην περιοχή.

Μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας εκπέμπουν οι αγορές, όπου η εικόνα βελτιώνεται την τελευταία ώρα και οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις μετριάζονται. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι αρχικές απώλειες περιορίζονται, καθώς επικρατεί η εντύπωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Αυτό άλλωστε φαίνεται ότι επιδιώκει επί του παρόντος και το Ισραήλ. Σε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους και τις απειλές των προηγούμενων ημερών, οι ισραηλινοί  επιχείρησαν μιά κίνηση "για την τιμή των όπλων", που δίνει τη δυνατότητα στους Ιρανούς να "σώσουν τα προσχήματα" χωρίς να ανταπαντήσουν με νέα χτυπήματα.

Το Ισραήλ  μάλιστα δεν αναγνωρίζει καν την "πατρότητα" της επίθεσης που έγινε σήμερα τις πρωινές ώρες με drones και πυραύλους που είχαν στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή της πόλης Ισφαχαν, όπου βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
 

Μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από πλευράς Τελ Αβίβ καμιά από τις επιθέσεις που φέρεται να έχουν γίνει σε ιρανικό αλλά και σε ιρακινό και συριακό έδαφος σε βάρος ιρανικών στόχων. Ζητήθηκε μάλιστα από τις πρεσβείες του Ισραήλ ανά τον κόσμο να μην αναπαράγουν ειδήσεις που παραπέμπουν στη σημερινή επίθεση.

Προ ολίγου, μάλιστα, υπήρξε η πληροφορία ότι το Ισραήλ για στρατηγικούς λόγους δεν θα αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων.

Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση, λέγοντας ότι οι εκρήξεις προήλθαν από κατάρριψη ύποπτου αντικειμένου - του οποίου μάλιστα δεν γνωρίζουν την προέλευση. Ο ισχυρισμός αυτός προβάλλεται προφανώς για να μην υποχρεωθεί η Τεχεράνη να προχωρήσει σε αντίποινα, αλλά και για να καταδείξει ότι το Ισραήλ δεν αποτόλμησε ένα συντριπτικό πλήγμα.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα New York Times, ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η επίθεση στο Ισφαχάν έγινε από μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πιθανώς εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του Ιράν.

Οι δύο πλευρές αποδύονται προς το παρόν σε μάχη εντυπώσεων, φροντίζοντας να κρατούν τα προσχήματα και να δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν ή να οδηγηθούν σε συνδιαλλαγή.

Π¨αντως πολλοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι  για το Ισραήλ το θέμα των αντιποίνων δεν έχει κλείσει και ότι το σημερινό χτύπημα είναι μία προειδοποιητική βολή ότι την επόμενη φορά θα χτυπηθούν πυρηνικές υποδομές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα