Χρηστικά

Με διπλές δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ οι αναστολές συμβάσεων εργασίας


Σφιχτά τα χρονικά περιθώρια για νέες δηλώσεις και διορθώσεις –  Ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τη συμπλήρωση και την υποβολή των δηλώσεων των αναστολών εργασίας των εργαζομένων, από τις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο ή πλήττονται από το νέο γενικό lockdown, που επέβαλε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί από σήμερα, μέχρι και την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, πιέζοντας αφόρητα τους εργοδότες, αλλά και τους λογιστές.

Μετά την αλλαγή της διαδικασίας και κυρίως τους χρόνους υποβολής των δηλώσεων των αναστολών των συμβάσεων, χρειάζεται προσοχή για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν στην ΕΡΓΑΝΗ, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις, θα χρειαστεί να υποβάλλουν διορθωτικές και διπλές δηλώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και σε ότι αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο, οι εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής από σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 π.μ. οφείλουν:

  • Υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για χρονικό διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28ης/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα.
  • Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων δύνανται να υποβληθούν από σήμερα, 11/2/2021 ως και την Κυριακή 14/2/2021.

Ποιοι θα υποβάλουν δύο δηλώσεις

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021 ως πληττόμενες, πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων και συγκεκριμένα:

  1. Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους -ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, ως πληττόμενες ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Όμως σημειώνεται με έμφαση, πως, δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.
  2. Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, ως κλειστές ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων μπορούν να υποβληθούν από 11/2/2021 ως και 14/2/2021.

Το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει ότι κατά το διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ισχύει η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού.

Άλλα μέτρα

Στο μεταξύ, με άλλες παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας:

  • Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2021.
  • Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλε-εργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή. Η προαναγγελία των εργαζομένων που τίθενται σε καθεστώς τηλε-εργασίας γίνεται με ειδικό έντυπο (4.1) στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.

Έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Μετά τις εντολές του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, εντατικοποιούνται από σήμερα οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και των μέτρων, κυρίως σε ότι αφορά:

  • Στους κανόνες για την τηλε-εργασία
  • Τη χρήση μη ιατρικής μάσκας
  • Τη τήρηση των αποστάσεων στο χώρο εργασίας
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα