Χρηστικά

Ποιοι πληρώνουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ


Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτώνται μέσα στην εβδομάδα στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxisnet και περιέχουν εκπλήξεις, αρνητικές ή και θετικές

Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά το γεγονός ότι ο φόρος κατοχής υπολογίζεται με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτώνται μέσα στην εβδομάδα στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxisnet και για ορισμένους ιδιοκτήτες περιέχουν εκπλήξεις, αρνητικές ή και θετικές.

Η πρώτη δόση, του Σεπτεμβρίου, θα μπορεί να πληρωθεί χωρίς πρόστιμο μαζί με τη δόση του Οκτωβρίου έως τις 29 του επόμενου μήνα, ενώ οι ημερομηνίες πληρωμής των επόμενων δόσεων είναι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Θετικές εκπλήξεις περιμένουν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι των οποίων τα εισοδήματα και οι τεκμαρτές δαπάνες μειώθηκαν το 2020, με αποτέλεσμα είτε να απαλλάσσονται ολοσχερώς από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 είτε να πληρώνουν το 50%.

Αρνητικές θα είναι οι εκπλήξεις για τους φορολογούμενους (και θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ) των οποίων η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας αυξήθηκε το 2020 ή 2021 λόγω:

  • Απόκτησης ακινήτου λόγω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς.
  • Αύξησης της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.
  • Αποκάλυψης στις Δήμους των τυχόν αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους.
  • Νομιμοποίησης ημιυπαίθριων χώρων.

Και αναδρομικός ΕΝΦΙΑ

Πλην εκείνων των φορολογουμένων που απέκτησαν νέα ακίνητα λόγω μεταβίβασης με οποιαδήποτε αιτία, στους υπόλοιπους που η η αύξηση της ακίνητης περιουσίας τους, προέκυψε από «διορθώσεις» της υφιστάμενης ακίνητης περιουσίας, κινδυνεύουν να πληρώσουν και αναδρομικό αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Παράδειγμα, εφόσον η ακίνητη περιουσία τους αυξήθηκε π.χ. από το 2016 θα πληρώσουν αυξημένο, σε σχέση με πέρυσι,  ΕΝΦΙΑ, για το 2021, αλλά συγχρόνως θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ των προηγουμένων ετών για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020 και θα κληθούν να καταβάλουν τη διαφορά μεταξύ του φόρου που πλήρωσαν αρχικά και εκείνου που αναλογεί στη νέα αυξημένη αξία των ακινήτων τους.

Προηγουμένως θα πρέπει να έχουν προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, στο Ε9 που είναι καταχωρημένο στο Taxisnet.

Εφόσον οι διορθώσεις γίνουν άμεσα πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τότε ο φόρος θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα, με την έκδοση νέου εκκαθαριστικού σημειώματος, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να κληθούν στην Εφορία για να προσκομίσουν και δικαιολογητικά.

Ο φορολογούμενος που θα διορθώσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του στο Περιουσιολόγιο και μετά τις διορθώσεις προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α., για ένα ή περισσότερα από τα έτη, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Εάν μετά τις διορθώσεις, η μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα, να προσκομίσει στην οικεία Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του (συμβόλαια, κτηματολόγιο κ.λπ.), προκειμένου να ελεγχθούν και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται

Όπως έχει γράψει το Σin, τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται στα στοιχεία του Ε9 είναι τα ακόλουθα:

  1. Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.
  2. Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.
  3. Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  4. Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο.
  5. Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.
  6. Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα