Χρηστικά

Δεν καταργείται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ!


Ανατροπή της τελευταίας στιγμής: O συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο φόρο, διευκρινίζει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών

Παραμένει ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, παρά τις υποσχέσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης συνολικά, αλλά θα ενσωματωθεί στον βασικό φόρο.

Τη διευκρίνιση αυτή έδωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των διευκρινίσεων, για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτώμενος σχετικά με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού περί παρέμβασης στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, το εν λόγω στέλεχος ξεκαθάρισε πως, ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα καταργηθεί, αλλά θα ενσωματωθεί στον κύριο φόρο.

Πρόκειται για μια αρνητική είδηση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

O συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% στη συνολική ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης – συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Είναι σαφές ότι με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, χιλιάδες φορολογούμενοι, που ήταν κάτω από το όριο των 250.000 ευρώ, θα το ξεπεράσουν και θα επιβαρυνθούν και με συμπληρωματικό φόρο.

Ωστόσο το σχέδιο το υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως ο συμπληρωματικός φόρος, θα ενσωματωθεί στον βασικό φόρο και φυσικά θα αλλάξει ριζικά η κλίμακα, η οποία θα εμπλουτιστεί με περισσότερους συντελεστές, ώστε να καταστεί περισσότερο προοδευτική, σύμφωνα με τις υποσχέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ο νέος ΕΝΦΙΑ, θα είναι ξεχωριστός για κάθε ακίνητο, όπως είναι σήμερα ο βασικός φόρος ενώ ο συμπληρωματικός επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

Σημειώνεται, πώς μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αν δεν υπάρξει καμία παρέμβαση στο υφιστάμενο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο φόρος κατοχής ακινήτων από το 2022 θα εκτοξευτεί στα ύψη, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς οι τιμές εφορίας των ακινήτων αυξήθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πάντως, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025 αποκαλύπτει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι οποίες θα εξουδετερώσουν τις σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και ενδεχομένως και την ενοποίηση κύριου και συμπληρωματικού φόρου.

Ειδικότερα, οι φόροι κεφαλαίου που είναι βασικά οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,62 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος, θα υποχωρήσουν σε 2,58 δισ. ευρώ το 2022, το 2023 θα μειωθούν σε 2,54 δισ. ευρώ, το 2024 σε 2,52 δισ. ευρώ και σε 2,5 δισ. ευρώ, το 2025.

Απομένει, βέβαια, οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, να επιβεβαιωθούν και από την οριστική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.

Επιτροπή μελετά τις αλλαγές

Τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μελετάει ήδη ειδική επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα παραδώσει το πρόστιμά της μέχρι το τέλος του έτους.
Κατόπιν θα αποφασιστεί το τελικό σενάριο και θα νομοθετηθεί και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022, θα γίνει με το νέο σύστημα και τις νέες αντικειμενικές αξίες, μέσα στον Μάρτιο, ώστε ο φόρος κατοχής του επόμενου έτους να αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο του 2022, σε 10 ή 12 δόσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα