Οικονομία

Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ ζητά η ΠΟΜΙΔΑ


Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλόνίκης.

Ειδικότερα, στην επιστολή της τονίζει τις σύμφωνες θετικές εισηγήσεις του ΙΟΒΕ και της Επιτροπής Πισσαρίδη ως προς την άμεση ευεργετική επίδραση της κατάργησής του συμπληρωματικού φόρου στην ανοικοδόμηση, την Εθνική Οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, αλλά και τη δημοσιονομική δυνατότητα κατάργησής του που πηγάζει από την αύξηση και την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε πάμπολλες περιοχές της χώρας. Έτσι θα περιοριστεί εν μέρει η σφοδρή λεηλασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, που εκδηλώνεται και στη φορολογία εισοδήματος και με πολλές άλλες και συνεχώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Εν όψει της ομιλίας του κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να εισηγηθεί το Υπουργείο σας τον τερματισμό μιας από τις σημαντικότερες στρεβλώσεις του φορολογικού μας συστήματος: Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ από το έτος 2022, και τη μετατροπή του σε μονό και όχι διπλό φόρο επί των ακινήτων.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η επέκτασή τους σε πολλές νέες περιοχές, αλλά και η δυνατότητα ορθολογικής φορολόγησης της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας, όχι τόσο της καθαρά αγροτικής, όσο αυτής που λόγω θέσης και εμβαδού έχει ως προορισμό την οικιστική και τουριστική αξιοποίηση, δίνουν στο Υπουργείο σας τη μοναδική ευκαιρία να απαλλάξετε την οικονομία και την κοινωνία μας από τη «γάγγραινα» του συμπληρωματικού φόρου, αφού το ποσό που αποδίδει θα υπερκαλυφθεί από τους παραπάνω αυξημένους πόρους!

Οπως προκύπτει και από τις σχετικές μελέτες του ΙΟΒΕ, αλλά και την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, και η μετατροπή του σε πραγματικά ΕΝΙΑΙΟ φόρο ακινήτων (ένας φόρος ανά ακίνητο και όχι δύο), σε συνδυασμό με τα κατάλληλα φορολογικά και διοικητικά κίνητρα, θα οδηγήσει ΑΜΕΣΑ σε μια απογείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών επί ακινήτων, οι οποίες θα φέρουν στο Κράτος υγιή φορολογικά έσοδα και απασχόληση και τζίρο σε τεράστιους κλάδους της βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εμπορίου και ελευθέρων επαγγελμάτων και ανάκαμψη της οικοδομικής και επενδυτικής δραστηριότητας και της Εθνικής Οικονομίας μας γενικότερα.

Με την κατάργηση του ελπίζουμε να περιοριστεί η λεηλασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία οφείλεται και στην παράλογη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και σε σειρά άλλων νέων και ακατασχέτως αυξανομένων επιβαρύνσεων, πιστοποιητικών, «ταυτοτήτων», επιθεωρήσεων, κλπ.

Τέλος ζητούμε να κληθούμε για να ακουστούν οι απόψεις μας από την Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που έχετε συστήσει στο Υπουργείο σας», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις