Πολιτική

Ποιοι κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ


"Δυσαρέσκειες" και εσωτερικούς τριγμούς στη ΝΔ προκαλεί ο αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια του κόμματος πολλών πρώην υπουργών και βουλευτών, που έπεσαν θύματα της "ανανέωσης".  Οι λίστες υποψηφίων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν κατά 72% νέα πρόσωπα, αλλά αυτό - κατά την άποψη κορυφαίων στελεχών της παράταξης - δεν δικαιολογεί τον αποκλεισμό πρώην βουλευτών που στήριξαν σε δύσκολες εποχές τη ΝΔ.

Στους "κομμένους" περιλαμβάνονται διακεκριμένα στελέχη της "σαμαρικής πτέρυγας", ένας πρώην ακραιφνής "μητσοτακικός" - που έχει ήδη ανοίξει πόλεμο με την οικογένεια Μητσοτάκη, καθώς και ορισμένοι "αχρωμάτιστοι", οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν "χωρούσαν" στους σχεδιασμούς της ηγεσίας.

Εκτός έμεινε - όπως ήταν αναμενόμενο - ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που είχε ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στη "Δημοκρατική Συμμαχία", αλλά στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν και βρέθηκε στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ερωτηματικά προκαλεί ο αποκλεισμός δύο πρωην βουλευτών με καραμανλικές ρίζες, που βρέθηκαν μετά το 2009 στο "σαμαρικό" στρατόπεδο: Του πρώην υπουργού και  κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου που εκλεγόταν στην Εύβοια και της Φεβρωνίας Πατριανάκου, που διετέλεσε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος και εκλεγόταν στη Λακωνία.

Ο κ. Μαρκόπουλος ξεκίνησε ως "καραμανλικός", από το 2009 βρέθηκε στην "σαμαρική" πτέρυγα, αλλά στη συνέχεια κράτησε αντιμνημονιακή στάση και βρέθηκε σε διάσταση με την ηγεσία του κόμματος, πριν επανέλθει στην επίσημη γραμμή.

 Στο ψηφοδέλτιο του Βόρειου Τομέα της Β'  Αθηνών δεν υπάρχει το όνομα του "καραμανλικού" πρώην υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου.

Δύο ακόμη πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή που είχαν συζητήσει την επιθυμία τους να ήταν υποψήφιοι με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές έμειναν εκτός ψηφοδελτίων:

- Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είχε δηλώσει πρόθυμος να δώσει τη μάχη σε οποιαδήποτε από τις τρεις περιφέρειες της Β Αθηνών. Ο κ.Σπηλιωτόπουλος θεωρούσε ότι καθώς το κόμμα του ζήτησε το 2014 να παραιτηθεί από βουλευτής για να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας, θα έπρεπε να κρινόταν μαζί με τους νυν βουλευτές. Στο Μοσχάτο λένε ότι μία απόφαση επί Σαμαρά πριν από πέντε χρόνια δεν δεσμεύει τη σημερινή ηγεσία.

- Ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης επιθυμούσε να είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας. Χθες με αναλυτική ανάρτηση του στο facebook γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον κ.Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος, αλλά έμεινε εκτός. Άφησε αιχμές για επιλογές προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους και έδειξε ξεκάθαρα ότι επιθυμούσε να είναι υποψήφιος για να "καθαρίσει από τις σκιές" του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, όπως έγινε με τον πρώην υπουργό Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο του Βόρειου Τομέα Β' Αθήνας.

“Το κόμμα σε αντίθεση με την Αριστερά, δεν ξέρει να υπερασπίζεται τους ανθρώπους του”, έγραψε ο κ. Βουλγαράκης σε ανάρτησή του.

Εκπληξη αποτελεί ο αποκλεισμός του πρώην υπουργού Αντώνη Μπέζα, που εκλεγόταν στη Θεσπρωτία. Η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο θεωρούνταν βέβαιη - ο ίδιος είχε ξεκινήσει μάλιστα προεκλογικό αγώνα και  προανήγγειλε την υποψηφιότητά του.

Απόντες επίσης από τις γαλάζιες λίστες ο "καθαρόαιμος σαμαρικός" Άκης Γεροντόπουλος (Έβρος), οι Παύλος Παπαδάτος και Χαράλαμπος Λυκούδης (Κεφαλλονιά), και ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης (Καστοριά).

Διαβάστε επίσης