Πολιτική

ΝΔ: Ανανέωση 72% στα ψηφοδέλτιά της


Τα ονόματα των 419 υποψηφίων και οι περιφέρειες που κατεβαίνουν

Τις λίστες των υποψηφίων της για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ. «Η ριζική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πράξη με τη σημερινή ανακοίνωση των 419 υποψηφίων βουλευτών της, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου», τονίζουν από την Πειραιώς.

«Έξι στους δέκα υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων σε εθνικές εκλογές. Στην πράξη, μάλιστα, η ανανέωση αυτή είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Και αυτό γιατί αν εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν την επανεκλογή τους, από τους 341 "υπολοίπους" υποψηφίους, οι 243 -δηλαδή το 72%- δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το εθνικό Κοινοβούλιο. Έχει, δε, ιδιαίτερη σημασία ότι 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών. Δηλαδή την καινοτόμο πρωτοβουλία που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική», προσθέτουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ανανέωση γίνεται πράξη και ηλικιακά. Εκατόν τριάντα εννέα από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του '90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε τη Δυτική Αθήνα, τη Β' Πειραιά και την Αχαΐα, οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας, στις οποίες η ΝΔ δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές», καταλήγουν.

Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς είναι υποψήφιοι στην Ά Θεσσαλονίκης και Μεσσηνίας αντίστοιχα, εκλέγονται όμως χωρίς σταυρό. 

Στην Ά Αθηνών μεταξύ των υποψηφίων είναι οι πρώην υπουργοί Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας, οι δημοσιογράφοι Φωτεινή Πιπιλή, Δημήτρης Τσιόδρας και Κωνσταντίνος Μπογδάνος και οι πανεπιστημιακοί Θεόδωρος Φορτσάκης και Άγγελος Συρίγος.

Στη Β' Αθηνών στο βόρειο τομέα οι Άδωνης Γεωργιάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Πέτρος Τατσόπουλος. Στο νότιο τομέα, μεταξύ των υποψηφίων είναι οι Σοφία Βούλτεψη, Νίκος Δένδιας, Χάρης Θεοχάρης, Διονύσης Χατζηδάκης και Γρηγόρης Ψαριανός και στο δυτικό τομέα οι Μηλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Αντώνης Πανούτσος.

Στον νομό Χανίων κατεβαίνει υποψήφια η Ντόρα Μπακογιάννη.
 

Η λίστα με τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας είναι διαθέσιμη εδώ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ_ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ_ΤΗΣ_ΝΔ.xlsx.

Διαβάστε επίσης