Χρηστικά

«Πόθεν έσχες» από όλους τους φορολογούμενους μέσω του νέου εντύπου Ε1


Προσυμπληρωμένες στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 θα είναι φέτος όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες και θα διασταυρώνονται αυτομάτως από τα κομπιούτερ του Taxisnet

Προσυμπληρωμένες στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 θα είναι φέτος όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες και θα διασταυρώνονται αυτομάτως από τα κομπιούτερ του Taxisnet.

Η ΑΑΔΕ δρομολογεί πλήθος αλλαγών στο έντυπο Ε1, το οποίο θα αποκτήσει μια εντελώς νέα μορφή και θα μοιάζει σαν δήλωση του πόθεν έσχες, για όλους τους φορολογούμενους, αφού σε αυτή θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα όλα τα ποσά των βασικών δαπανών.

Ταυτόχρονα το ηλεκτρονικό έντυπο κατά τη συμπλήρωσή του θα διενεργεί αυτόματους ελέγχους και θα βγάζει μηνύματα λάθους, εάν κάποια από τα στοιχεία που αναγράφει ο υπόχρεος δεν είναι τα ίδια με εκείνα που έχουν ήδη κοινοποιήσει στο Τaxisnet, οι τράπεζες και άλλοι φορείς.

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία επιτρέπει την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019, εκτός από τα εισοδήματα και τους τόκους των καταθέσεων και με τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Τις δαπάνες για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος,
  • Τους λογαριασμούς ύδρευσης
  • Τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία.
  • Τα ασφάλιστρα ζωής,
  • Τα νοσήλια, 
  • Τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.
  • Τα εισοδήματα από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποστέλλονται από τις τράπεζες, τα σχολεία, τις εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, με σκοπό τη διασταύρωσή τους. Όμως από φέτος η διαδικασία καθίσταται πιο συστηματική, καθώς οι δαπάνες αυτές θα αναγράφονται στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 και ο φορολογούμενος θα γνωρίζει ότι τις γνωρίζει και η εφορία και δεν θα είναι εύκολο να αποφύγει τη δήλωσή τους.
Αυτονόητο είναι, πως αν μια δαπάνη δηλωθεί μικρότερη από εκείνη που έχει το Taxis στη διάθεσή του, τότε ο φορολογούμενος θα καλείται για έλεγχο από την οικεία Δ.Ο.Υ.

Η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2020, θα ανοίξει εντός του Μαρτίου, ενώ η προθεσμία λήξης θα είναι η 30η Ιουνίου, εκτός φυσικά και αν δοθεί παράταση, όπως συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια.

Οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου θα είναι οι τελευταίες εργάσιμες μέρες του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα