Χρηστικά

Πληθωρισμός (μόνο) 3%, με ανατιμήσεις 11,4% στα τρόφιμα - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ


Η μεγάλη υποχώρηση των ενεργειακών τιμών οδηγεί σε ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος υποχώρησε τον Απρίλιο σε 3%, δίνοντας πρόσθετα επιχειρήματα στην εκλογική καμπάνια της κυβέρνησης. Ομως αυτή η θετική εξέλιξη δεν πρόσκειται να γίνει αισθητή στα νοικοκυριά, καθώς παράλληλα συνεχίζεται η φρενήρης κούρσα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, που οι τιμές τους "τρέχουν" με  ετήσιο ρυθμό 11,4%

Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έπεσε τον Απρίλιο στο 3% από 4,6% τον Μάρτιο, παραμένοντας για έβδομο διαδοχικό μήνα σε καθοδική τροχιά 

Ομως, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν επίσης ότι οι τιμές των τροφίμων και βασικών καταναλωτικών συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά με ταχείς ρυθμούς: Ο δείκτης της ομάδας προιόντων Διατροφής, που περιλαμβάνει προϊόντα όπως ψωμί, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και λαχανικά,σημείωσε άλμα +11,4%.

Σε μηνιαία βάση (Απρίλιο σε σύγκριση Μάρτιο) ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 0,6%, ενώ σε ετήσιο μέσο όρο ανέβηκε κατά 8,6% στο  δωδεκάμηνο Μαΐου 2022 - Απριλίου 2023.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Πτώση 29,9% καταγράφεται στη μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος έναντι του Απριλίου του 2022, 25,1% στο φυσικό αέριο, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι τιμές σε κρίσιμα αγαθά για τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αυξάνουν με διψήφια ποσοστά. Ετσι, 19,1% περισσότερο κοστίζουν τα γαλακτοκομικά, 13,1% το ψωμί και τα δημητριακά, 12% τα κρέατα και 16,2% τα έλαια. Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού έχουν ανατιμηθεί κατά 16,3% και φαρμακευτικά προϊόντα κατά 13,9%.
Ανατιμήσεις άνω του 30% καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια και τα ταξί. Το πακέτο διακοπών είναι 10,9% ακριβότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
 

 Τα επιμέρους στοιχεία

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του Γενικού ΔΤΚ κατά 3% τον Απρίλιο 2023 (σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022), προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις τιμών στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών

* 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
* 4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 * 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 *10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 *   6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  *  1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσικλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
  *  3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.
  *  2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 *   8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  *  6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Οι επιμέρους δείκτες υποχώρησαν στους εξής τομείς

- 13,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα

- 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα