Αγορές

Πήρε “ανάσα”το ΧΑ, θετικό κλίμα στις αγορές


Το κλίμα αλλάζει στις αγορές, με καταλύτη τις πληροφορίες ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν έτοιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που δοκιμάζονται επιτυχώς και μπορεί να είναι διαθέσιμα πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Είναι μάλλον το “πρόσχημα” για αλλαγή ρότας μετά από πολλές ημέρες έντονης μεταβλητότητας  και σημαντικών απωλειών.

Τα προβλήματα από την αναζωπυρούμενη πανδημία παραμένουν, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι αβέβαιες έως εξαιρετκά αρνητικές και γρήγορα θα φανεί ότι η ανάκαμψη έχει “κοντά ποδάρια”.

Προς το παρόν  στο ΧΑ επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις και οι προσδοκίες για ισχυρή τεχνική αντίδραση, που δίνει ανάσα στα χαρτοφυλάκια και αναθερμαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Μετά από 8 ημέρες πτώσης οι βασικοί δείκτες ανέκαμψαν σήμερα, ενώ 22 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με κέρδη.

Σε τροχιά ανάκαμψης και οι μεγάλες διεθνείς αγορές. Λίγο πριν από το κλείσιμο οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημειώνουν αξιόλογη άνοδο (CAC40 +2,2%, FTSE100 +1,7%, DAX +1,5%), ενώ στη Wall Street ο Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 1%.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες  επισημαίνουν ως αρνητικό καταλύτη  τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το βάθος της ύφεσης, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες, αντιμετωπίζοντας ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα “σκάσει” τους επόμενους μήνες.

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη στη σημερινή συνεδρίαση η επάνοδος του ΓΔ  στην περιοχή πάνω από τις 630 μονάδες, που θεωρούνταν μέχρι χθες σημείο ισχυρής βραχυχρόνιας στήριξης. Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του δείκτη πάνω από αυτή την “κόκκινη γραμμή”, ώστε να επιβεβιαωθεί η ισχύς  αυτής της στήριξης και να περιοριστούν οι πιθανότητες ενός ακόμη πτωτικού κύματος τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 631,54 μονάδες (+0,27%) μέχρι τις 642,51 (+2,11%). Τερμάτισε στις  637,29 σημειώνοντας άνοδο 1,28%.  
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,34%, κλείνοντας στις 1.542,45  μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +5,18% και διολισθαίνοντας συνεχώς το τελευταίο δίωρο τερμάτισε με κέρδη 1,81%. Eurobank +2,7%, Εθνική +2,5%. Alpha και Attica Bank +1,3%, Τρ. Ελλάδος +1,1%. Στο κόκκινο μόνον η  Πειραιώς (-0,8%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  στην πρώτη θέση η Coca-Cola (+4,7%), που πρόσθεσε πολλές μονάδες στους δύο βασικούς δείκτες. Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,3%, Σαράντης +3,1%,  Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2%, Τιτάν  και Aegean +1,9%,  ΑΔΜΗΕ +1,7%, ΔΕΗ +1,4%.
Στο κόκκινο μόνον ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ με -2,6% και -1,5% αντίστοιχα.

Θετική εικόνα και στο ταμπλό των mid caps. Πρώτη η MIG με +3,7%. Ακολούθησαν Πλαστικά Θράκης +2,8%,  Ικτίνος +2,5%, Αβαξ +2%,  Quest, ΟΛΘ και Intecontnental + 1,6%.

Διαβάστε επίσης