Χρηστικά

Πήρατε αναδρομικά συντάξεων; Περάστε τώρα από την Εφορία!


Αλμυρά θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά που έλαβαν το 2020, καθώς φέτος θα έρθει ο βαρύς… λογαριασμός της Εφορίας

Αλμυρά θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά που έλαβαν το 2020, καθώς φέτος θα έρθει ο βαρύς… λογαριασμός της Εφορίας.

Πρόκειται για τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν σε περίπου 1.100.000  συνταξιούχων και αφορούν στα έτη 2015 και 2016, τα οποία μάλιστα ήταν και «κουρεμένα», τα οποία θα πρέπει να δηλώσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, αποτέλεσε αντικείμενο κυβερνητικών μεθοδεύσεων, καθώς το αρχικό ποσό που έπρεπε να επιστραφεί, βάσει της απόφαση του ΣτΕ, ήταν 4 δισ. ευρώ, ενώ καταβλήθηκαν μόλις 1,4 δισ. ευρώ, που αφορούσαν μόνο στα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις.

Έμειναν έξω τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν οι συνταξιούχοι και με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με τη βεβαιότητα θα δικαιωθούν, καθώς η υπόθεση βρίσκεται ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και προσέφυγαν.

Η φορολογία για τα «λειψά» αναδρομικά

Παρότι τα αναδρομικά που έλαβαν το 2020 ήταν «λειψά», με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι θα φορολογηθούν φέτος, για το επιπλέον εισόδημα που απέκτησαν.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ.Πιτσιλή, η οποία καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών που θα εκδοθούν φέτος, από τους εργοδοτικούς φορείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως προβλέπει η απόφαση, οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά, θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2015 και 2016, στα οποία αντιστοιχούν τα αναδρομικά.

Στις βεβαιώσεις αποδοχών, που θα εκδώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ποσά θα αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά για κάθε έτος, 2015 και 2016 και οι υπόχρεοι, θα υποβάλουν ξεχωριστές τροποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος.

Παρότι τα έλαβαν το 2020, τα ποσά αυτά θεωρούνται ως φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν, σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ήδη δήλωσαν οι δικαιούχοι στις δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών. Έτσι, θα γίνει επανεκκαθάριση των δηλώσεων των ετών 2015 και 2016, η οποία θα είναι επώδυνη για τους περισσότερους.

Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν τα σύνολα που θα προκύψουν με συντελεστές:

  • 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και
  • 22% έως 45% που ίσχυε το 2016.

Παράλληλα, σε όσους το συνολικό τους εισόδημα, μετά την προσθήκη των αναδρομικών υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Αισθητά αυξημένο φόρο, θα πληρώσουν όσοι, μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, μεταβαίνει στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα