Αγορές

Πιέζονται οι τραπεζικές μετοχές, σκηνικό αστάθειας στο ΧΑ


Η εμπλοκή που έχει ανακύψει στις συζητήσεις με τους Θεσμούς για τον νέο νόμο Κατσέλη και την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ  της ελάφρυνσης χρέους επιβαρύνει το κλίμα στο χρηματιστήριο. Εντείνονται οι πιέσεις στις τραπεζικές αγορές, που δίνουν κατεύθυνση στην αγορά, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε καθοδική τροχιά.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν ούτως ή άλλως σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας νέα επίπεδα ισορροπίας μετά το ράλι πέντε εβδομάδων και την αντίδραση που ακολούθησε μετά από μία πρόσκαιρη διόρθωση.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και η μεταβλητότητα αναμένεται ότι θα είναι το κυρίαρχο στοιχεία στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, που θα στείλουν "μηνύματα" στις αγορές και θα επηρεάσουν τη στάση διεθνών χαρτοφυλακίων στο ΧΑ.

Προς το παρόν  επκρατεί νευρικότητα και την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί με διακυμάνσεις, έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο και κατεύθυνση.

 Ο Γενικός Δείκτης  έχει κινηθεί μεταξύ 705,93 μονάδων (-0,33%) και 709,89 μονάδες (+0,23%). Τώρα βρίσκεται στις 709,2 με οριακά κέρδη + 0,15%.

Κατά 0,30% ενισχύεται αυτή την ώρα ο FTASE25 στις 1.855,5 μονάδες.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα -3,20% και τώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Οι απώλειες του έχουν περιορισθεί σε 1,30%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+2%). Alpha και Πειραιώς -2%,  Εθνική -1,1%, Ελλάδος -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται ο ΟΤΕ με +2%.  Ακολουθούν ΕΛΠΕ +1,7%, Φουρλής +1,4%, Coca-Cola -1%,  Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Motor Oil +0,7%.

Στο κόκκινο ΕΧΑΕ -1,6%, ΟΛΠ -1%,  Βιοχάλκο -0,5%, ΔΕΗ -0,4%.

Διαβάστε επίσης