Αγορές

Σε δοκιμασία αντοχών και στηρίξεων το χρηματιστήριο


Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας και νέες στηρίξεις μετά το παρατεταμένο αργόσυρτο ράλι των προηγούμενων εβδομάδων.

Στο δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών έχει προστεθεί η αβεβαιότητα που προκαλούν η εμπλοκή με τον νέο νόμο Κατσέλη και οι καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των δύο σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς αγορές, όπου σημειώνεται επιδείνωση κλίματος και οι δείκτες κινούνται πτωτικά με σημαντικές απώλειες (DAX -1,30%).
Τα χαρτοφυλάκια του short selling αξιοποιούν την περιρρέουσα αβεβαιότητα για να συνεχίσουν τις επιθέσεις, ενισχύοντας τις ανοιχτές θέσεις τους.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, ενισχύοντας την επιφυλακτικότητα των διαχειριστών  κεφαλαίων. Αποτέλεσμα η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος περιορίστηκε σήμερα σε 38 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες μέρες προβλέπουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι θα τεθούν σε δοκιμασία νεοδημιουργηθείσες στηρίξεις.

 Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Η μεταβλητότητα ήταν έντονη και στη σημερινή συνεδρίαση. Οι βασικοί δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημα, ισορροπώντας τελικά στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος.

Ο Γενικός Δείκτης «έγραψε» -0,62%  στις 710 μονάδες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και εν συνεχεία ανέκαμψε, φθάνοντας στις  718,50 (+0,57%). Τερμάτισε στις 715,47 μονάδες, με άνοδο 0,14%.
Οριακή μεταβολή -0,07% σημείωσε ο FTASE, κλείνοντας στις 1.863,98 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  υποχώρησε κατά 0,14%, έχοντας σημειώσει  χαμηλό ημέρας -2,49% και υψηλό +1,77%.
Με θετικό πρόσημο στον κλάδο μόνον η Eurobank  (+2,8%).  Αμετάβλητη η Alpha, Πειραιώς -5%, Attica -2,4%, Εθνική -2,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Μυτιληναίος και Grivalia +2,7%,  Φουρλής +2%,  Σαράντης και ΤΕΝΕΡΓΑ +1,1%, Lamda +0,9%, Τιτάν και ΟΠΑΠ +0,8%.
Στο κόκκινο Coca-Cola -1,3%, Ελλάκτωρ -0,9%,  ΕΛΠΕ -0,6%,  Jumbo -0,5%.

Διαβάστε επίσης