Διεθνή

Πιέζει η Τουρκία τις ΗΠΑ για τα F-16 και στο βάθος Eurofighter


Συνεχίζει η Τουρκία το «ανατολίτικο παζάρι» κυρίως με τις ΗΠΑ, καθώς στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η η Άγκυρα έχει εντάξει και το αίτημα για την αναβάθμιση και αγορά των νέων F-16. Αυτό φάνηκε και σητν πρόσφατη συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο στο δημόσιο «διάλογο» η Τουρκία «απειλεί» τις ΗΠΑ ότι θα προμυθευτεί άλλα αεροσκάφη.

Όσο και αν οι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ή διαρρέουν ότι θα αγοράσουν μαχητικά από τη Ρωσία ή την Κίνα, μια τέτοια αγορά περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει στην πολεμική αεροπορία της γείτονος.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει καταθέσει στις ΗΠΑ αίτημα για 120 F-16V, 40 νέα και αναβάθμιση 80 από τα ήδη υπάρχοντα στην τουρκική πολεμική αεροπορία, με το λευκό οίκο να είναι θετικός στην αναβάθμιση των 80 αεροσκαφών αλλά όχι και το Κογκρεσο. Ωστόσο η απόκτηση των 40 νέων δεν αναφέρεται καθαρά στην αλληλογραφία και τις τοποθετήσεις των αμερικανικών θεσμών.

Η Τουρκία όσο καθυστερεί η απόκτηση των F-16 και όσο δεν προχωρά και το πρόγραμμα του εγχώριου μαχητικού αναγκάζεται να στραφεί σε άλλες λύσεις με πιο πιθανή, αυτών των βρετανικών Eurofighter Tranche 1. Η Βρετανική πολεμική αεροπορία (RAF) έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των αεροσκαφών αυτών μέχρι το 2025 και οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις επαφές όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η RAF διαθέτει 53 Eurofighter Typhoon Tranche 1 και σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ αναμένεται να αποσύρει τα 30 έως το 2025, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η απόσυρση των αεροσκαφών αυτών προϋποθέτει την ένταξη των νέων F-35.

Επίσης ένα άλλο τροχοπέδη στα σχέδια της Άγκυρας είναι η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από τη Βρετανία, η οποία καθώς δεν έχει F-16, πιθανότατα τους εκπαιδεύει στα αεροσκάφη που θα αποσύρει. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα Eurofighter θα πάνε στην Ουκρανία, αλλά μπορεί να υπάρξει και μια τριπλή συμφωνία Βρετανίας-Ουκρανίας-Τουρκίας και τελικά το Κίεβο να παραλάβει πρώην F-16 της THK.

Όμως η Τουρκία επιθυμεί και κάτι ακόμη: τεχνογνωσία κινητήρων για το δικό της μαχητικό TFX, καθώς εδώ και καιρό προσπαθεί να πείσει τη Rolce-Royce να προχωρήσει σε συμφωνία. Στο προεκλογικό σόου του Τούρκου προέδρου το TFX τροχιοδόμησε με κινητήρες general elecrtic που έχουν τα F-16 blk 30 της ΤΗΚ.

Στο επόμενο διάστημα η Τουρκία θα πρέπει να βρει άμεσα λύση για την πολεμική της αεροπορία, διότι η απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία που οδήγησε στην αποπομπή της από το πρόγραμμα του F-35 τη δημιούργησε σοβαρό ζήτημα επιχειρησιακής ετοιμότητας, διότι από την επίβολή των κυρώσεων CAATSA μέχρι τώρα η τουρική πολεμική αεροπορία θα είχει τουλάχιστον μία μοίρα F-35, που δεν διαθέτει.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα