Διεθνή

«Λευκός καπνός» στα Σκόπια - εξασφάλισε τους 80 ο Ζάεφ


Συγχαρητήρια από τον Αλ. Τσίπρα: "Μεγάλο βήμα για ειρήνη και ευημερία των λαών μας".

Ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και την οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται η ΠΓΔΜ, καθώς μετά από 8,5(!) ώρες καθυστέρηση εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας η πρόταση Ζάεφ για έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. 80 βουλευτές σε σύνολο 117 ψήφισαν υπέρ της πρότασης, διαμορφώνοντας την ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μέσα σε κλίμα ίντριγκας και έντονου παρασκηνίου, με ασφυκτικές πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών και ΝΑΤΟ προς τους βουλευτές του VMRO, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τελικά την υποστήριξη των 2/3 της Βουλής, διασφαλίζοντας την κύρωση της συμφωνίας  και την παραμονή του στην εξουσία.

Η ατμόσφαιρα ήταν έκρυθμη όλες τις μέρες της συζήτησης στη Βουλή, με αποκορύφωμα σήμερα το πρωί ως την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Το VMRO της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη εκστρατεία για αθέμιτη άσκηση επιρροής σε βουλευτές, με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες. Κάλεσε μάλιστα τις αρμόδιες αρχές και τον γενικό εισαγγελέα, να διερευνήσουν αυτές τις καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπεται πως το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα τροποποιηθεί σε τέσσερα σημεία: Στο προοίμιο, όπου αναφέρεται το όνομα της χώρας (που θα γίνει "Βόρεια Μακεδονία") και στα άρθρα περί του απαραβίαστου των συνόρων και περί διασποράς.

Με την υπερψήφιση της πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος, αποφεύγεται προς το παρόν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, τις οποίες είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ να προκηρύξει σε περίπτωση που αποτύγχανε το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η αντίδραση Τσίπρα

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνεχάρη τον Ζ. Ζάεφ για την επιτυχία του, με μήνυμα στο Twitter.

"Συγχαρητήρια, φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς μας"!, έγραψε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης