Πολιτική

Πέτσας: Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup


Για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε κατά της έκδοσης ευρωομολόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο σήμερα (6/4) για κρίσιμη συνεδρίαση. «Έχουμε βάσιμες ελπίδες να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Αν αυτή θα περιλαμβάνει ευρωομόλογο ή άλλους μηχανισμούς όπως πχ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα το δούμε αύριο. Η Ευρώπη έφτασε μέχρι εδώ βγαίνοντας πιο ισχυρή μέσα από κρίσεις όπως αυτή», δήλωσε.

Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση είπε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί μηχανισμός οι χώρες να δανειστούν με ένα λογικό, χαμηλό κόστος. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν θα είναι ομόλογο ή για παράδειγμα μηχανισμός δανεισμού του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μετά διανομής στα κράτη μέλη είναι κάτι που θα το δούμε όσο προχωρούν οι μέρες. Σημασία έχει να υπάρχει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση που απαιτούν τέτοιες έκτακτες συνθήκες και πιστεύω ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Δίνουμε αγώνα για να κερδίσουμε χρόνο» 

Σε σχέση με την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα ανέφερε: «Λαμβάνουμε έγκαιρα προληπτικά μέτρα ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, για να επεκτείνουμε σε βάθος χρόνου την κορύφωση της καμπύλης για να μπορέσει το Εθνική Σύστημα Υγείας να περιθάλψει όσους θα έχουν ανάγκη. Αυτόν τον αγώνα δίνουμε για να κερδίσουμε χρόνο και ελπίζουμε ότι μέρα με τη μέρα κερδίζεται, αρκεί να μην εφησυχάσουμε».

Επ' αυτού έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με τις καμπύλες κρουσμάτων και θυμάτων που δείχνει ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από άλλες χώρες.

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές μεγάλο πακέτο στήριξης, ο κ. Πέτσας αναρωτήθηκε ποιος θα ήταν ο χρονικός ορίζοντάς του, κάτι που είπε δεν έχει διευκρινιστεί.

«Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση. Παίρνουμε μέτρα ώστε να έχουμε τις λιγότερες συνέπειες και στην υγεία των ανθρώπων και στην οικονομία. Τα μέτρα για τα οποία μίλησε ο κ. Σταϊκούρας αφορούν τον Μάιο και τον Ιούνιο και έχουμε φροντίσει να καλυφθούν χρηματοδοτικά».

Επανερχόμενος στο θέμα μετά από παρεμφερή ερώτηση είπε ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για ένα ποσό 30 δις δημοσιονομικών μέτρων, τότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο θα δημιουργήσει προφανή προβλήματα. Είπε ότι το ποσό αυτό είναι στο 15% του ΑΕΠ, όσο ήταν το έλλειμμα το 2009. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να πάμε σε τέτοια ελλείμματα και να μπούμε σε νέο κύκλο περιπέτειας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το κόστος της ιστοσελίδας του υπουργείου παιδείας προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης από το σπίτι και τη διάθεση του έργου σε ιδιωτική εταιρεία, δήλωσε ότι έχουμε έκτακτες καταστάσεις και επιλέγουμε έκτακτες λύσεις, γρήγορες και με διαφάνεια.

«Το συνολικό κόστος της υπηρεσίας αυτής ήταν 58.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και περιλαμβάνει δράσεις που δεν ήταν εύκολο να παραχθούν από δημόσια υπηρεσία», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τη αυστηροποίηση των μέτρων για τους παραβάτες, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι εκεί που εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα.

«Οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι, στοχευμένοι για να πάρουν όλοι το σωστό μήνυμα», υπογράμμισε.

Ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας είπε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών συμμορφώνεται και με τις οδηγίες της κυβέρνησης και με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών για τους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε σύνθετη άσκηση τι θα γίνει με το 'Αγιο Φως, πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έρθει και θα γίνει σωστή κατανομή του σε όλη τη χώρα. «Δουλεύουμε για αυτό σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος», ανέφερε.

Τέλος σε ερώτηση για τους μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενεί η Αλβανία σε περιοχή της ελληνικής μειονότητας, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η Αλβανία ή άλλη χώρα έχει το δικό της πλαίσιο για το που φιλοξενεί πρόσφυγες ή μετανάστες. «Εμείς ζητούμε από την Αλβανία προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας και της των περιουσιακών δικαιωμάτων», υπογράμμισε.