Αγορές

Πέμπτη ημέρα πτώσης στο χρηματιστήριο!


Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για τη βραχυχρόνια πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι βασικοί δείκτες του ΧΑ παραμένουν σε καθοδική τροχιά για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση. Οι απώλειες είναι σχετικά περιορισμένες, αλλά το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί και το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί.

Ρευστό σκηνικό στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου είναι εμφανής η απουσία βραχυχρόνιας τάσης. Ανοδικά κινείται ο DAX (+1,2%), στο κόκκινο ο FTSE100  (-0,8%), χωρίς ουσιώδη μεταβολή ο CAC40.

Στο ΧΑ καταλύτης διαμόρφωσης  κλίματος είναι τα στοιχεία και οι ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με καθοριστική παράμετρο τις επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού, όπου τα σύννεφα πυκνώνουν. Εντεινόμενες ανησυχίες προκαλούν οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ότι τα έσοδα θα είναι φέτος μειωμένα περίπου κατά 70%! Η εκτίμηση αυτή δικαιολογεί τις προβλέψεις για απώλεια τουλάχιστον 230.000 θέσων εργασίας σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης-ψυχαγωγίας.

Επιβαρυντικός παράγοντας η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και τις επιδόσεις σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν ισχυροί, καθώς η πανδημία δεν έχει παρέλθει, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός νέου κύματος.

Προβληματισμό προκαλούν και τα τεκταινόμενα σχετικά με το πολυσυζητημένο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, για το οποίο υπάρχει ακόμη σοβαρή διάσταση απόψεων.

Μετοχές και δείκτες

Η επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται στην υποτονική συναλλακτική κίνηση, στον χαμηλό τζίρο και στην ενδοσυνεδριακή πορεία των βασικών δεικτών.
Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά χάνει στηρίγματα και θα αναζητήσει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αρχικά σε ανοδική κατεύθυνση, σημείωσε +0,85% στις 646,53 μονάδες και εν συνεχεία... “πήρε την κατηφόρα”. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις  638,8 μονάδες,με απώλειες  0,35%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει μόλις 0,10%, στις 1.548,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε αρχικά άλμα +2,15%, γύρισε στο -1,35% και αυτή την ώρα ανακάμπτει,  καταγράφοντας +0,50%. Προηγείται η Attica Bank  με +2,7%. Ακολουθεί η Eurobank με +1,4%. Οριακά κέρδη αποκομίζουν η Εθνική και η Πειραιώς, στο κόκκινο η Alpha -0,6% πήγε μέχρι -3,81% και έκλεισε  με απώλειες 3,21%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Η Εθνική έχασε 3,7%, Πειραιώς -3,4%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Φουρλής +2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ  +1,5%, Aegean, Lamda και ΕΥΔΑΠ +1,3%, ΔΕΗ και Τιτάν +1%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΤΕ -3,3%, Jumbo -2,3%, ΕΛΠΕ -1,7%, Motor Oil -0,7%.

Στα mid caps  κέρδη 1%-1,5% αποκομίζουν Cenergy, Profile, Quest και Ικτίνος. Στον αντίποδα Intralot -20%(!), Intracom -4,6%,  ΕΥΑΘ -4%, MIG -1,7%.

Διαβάστε επίσης