Αγορές

Σε καθοδική τροχιά τα χρηματιστήρια, πιέσεις σε τράπεζες και blue chips στο ΧΑ


Η αβεβαιότητα επιστρέφει στις αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και τις επιδόσεις σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street. Αρνητικά πρόσημα και “κατακκόκινο” ταμπλό στο ΧΑ, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας. Αναθεωρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, η Κομισιόν προβλέπει τώρα ύφεση 9% φέτος στην Ελλάδα (αντί 9,7%). Κατεβάζει όμως χαμηλότερα και τον πήχυ για την ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, προβλέποντας ανάπτυξη 6% αντί 7,9%. Για την Ευρωζώνη η αναθεώρηση γίνεται επί τα χείρω με πρόβλεψη για ύφεση 8,7% φέτος(αντί 7,7%).

Πρόσκαιρη επίπλαστη ευφορία

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ήταν επίπλαστη και “κατασκευασμένη” η ευφορία που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα, οδηγώντας μετοχές και δείκτες  σε υψηλότερα επίπεδα με μηδαμινούς τζίρους και χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν ισχυροί, καθώς η πανδημία δεν έχει παρέλθει, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός νέου κύματος.

Οσον αφορά την ελληνική αγορά εκτιμούν ότι η  οι οικονομικές εξελίξεις, οι επιδόσεις στον τουριστικό τομέα και τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν  αισιοδοξία.

Κόντρα σ' αυτή τη λογική και στα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια  έσπρωξαν υψηλότερα τις τιμές την προηγούμενη εβδομάδα και στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης, δημιουργώντας προσδοκίες για έναν νέο γύρο ανάκαμψης.

 Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά χάνει στηρίγματα και θα αναζητήσει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 1,78%, στις 644,12 μονάδες.  Βρίσκεται λοιπόν πολύ κοντά στο άνω όριο της ζώνης στήριξης που προσδιορίζεται στις 641-637 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,81%, τερματίζοντας στις 1.559,1 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -3,81% και έκλεισε  με απώλειες 3,21%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Η Εθνική έχασε 3,7%, Πειραιώς -3,4%,  Eurobank -3,3%, Alpha -2,6%, Attica -1,9%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνον 4 μετοχές: Φουρλής +3,7%, Coca-Cola +1,5%, Jumbo +0,5%, ΕΥΔΑΠ +0,3%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΤΕ -3,7%, Βιοχάλκο -3,3%, ΔΕΗ, Motor Oil και Σαράντης -3%, Ελλάκτωρ -2,8%,  ΟΠΑΠ και ΟΛΠ -2,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και  Aegean -2,3%.

Διαβάστε επίσης