Τράπεζες

Πειραιώς: Παραμένει η εκκρεμότητα με 300 του RBU


Παρατείνεται η εκκρεμότητα απορρόφησης σε υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς 300 περίπου εργαζομένων της διεύθυνσης διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (RBU), η οποία καταργήθηκε, καθώς το αντικείμενό της πέρασε στη νέα εταιρεία με την Intrum.

Πρόκειται για 300 τραπεζοϋπαλλήλους που δεν δέχτηκαν ούτε τη μετακίνησή τους στη νέα εταιρεία (650 μεταφέρθηκαν), αλλά ούτε και τον δανεισμό τους σε αυτή, όπως έκαναν 350 συνάδελφοί τους, υπογράφοντας  τη σχετική σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού της Πειραιώς περί τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε κάνει γνωστή την πρόθεση τοποθέτησή τους σε άλλες θέσεις, αφότου παρακολουθήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο 15 ημερών.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε, αλλά η ανάθεση νέων καθηκόντων στους 300, σύμφωνα με τις ανάγκες της τράπεζας, δεν έγινε, με τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού να παρατείνει τον μεταβατικό χρόνο, τουλάχιστον κατά ένα ακόμα 15μερο.

Στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι απουσιάζουν δικαιολογημένα μετ’ αποδοχών. Ωστόσο, ακόμα και έτσι το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας διατηρείται.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) σε ανακοίνωσή του κρίνει μη πειστικούς τους λόγους, που επικαλείται η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού για το επιπλέον χρονικό διάστημα δεδομένου ότι:

  • η τράπεζα Πειραιώς έχει αποδείξει ότι διαθέτει την εμπειρία της απρόσκοπτης απορρόφησης χιλιάδων εργαζομένων, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια,
  • υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης καταστημάτων και διοικητικών υπηρεσιών,  π.χ. στην πίστη ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και διαχείριση των αιτημάτων,  με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι συνάδελφοι και να ταλαιπωρείται το πελατειακό κοινό,
  • καθυστερούν εγκεκριμένα αιτήματα συμμετοχής εργαζομένων στο τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, λόγω αδυναμίας άμεσης αναπλήρωσης και κάλυψης των συγκεκριμένων θέσεων,
  • ακόμη και σήμερα πραγματοποιούνται νέες προσλήψεις προσωπικού από την αγορά,

Ο ΣΕΥΤΠΕ θεωρεί σκόπιμη την καθυστέρηση από πλευράς τράπεζας με δύο στόχους, όπως αναφέρει:

  1. αφενός να προσπαθήσει ακόμη και την τελευταία στιγμή να υφαρπάξει τη συναίνεση περισσοτέρων εργαζομένων για τη μετάβασή τους στο νέο σχήμα, αναμασώντας το χιλιοειπωμένο σενάριο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις,
  2. αφετέρου να πείσει εκείνους που επέλεξαν τη μετάβασή τους στο νέο σχήμα για την ορθότητα της επιλογής τους, κωλυσιεργώντας στην άμεση τοποθέτηση εκείνων που επέλεξαν να παραμείνουν σε νέα τραπεζικά καθήκοντα.

Κάνει λόγο δε, για άκομψους τακτικισμούς και χαρακτηρίζει μονόδρομο την «πιστή εφαρμογή της έγγραφης συμφωνίας μεταξύ ΟΤΟΕ και Τράπεζας Πειραιώς, που επέβαλλαν οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο RBU».

 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΠΕΙΡ