Αγορές

Πέφτει το χρηματιστήριο, η ΔΕΗ συγκρατεί τους δείκτες


Ωριμη από καιρό για διόρθωση, η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει την κατιούσα, υπό την επίδραση και της  εκλογικής αβεβαιότητας που εντείνεται μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σε τροχιά διολίσθησης κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος χαμηλός – ένδειξη επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής από πλευράς των ξένων χαρτοφυλακίων.

Αντίθετα, θετική εικόνα διαμορφώνεται στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, παρά την κριτική που διατυπώνεται για το νέο πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων. Οι αποδόσεις του 5ετούς και του 10ετούς υποχωρούν σήμερα  κατά 3,5 και 2,5 μονάδες βάσης αντίστοιχα, παραμένοντας σε τροχιά αποκλιμάκωσης.
Αρνητική η επίδραση στο ΧΑ από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου κυριαρχούν πτωτικές τάσεις και οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο.

Στην ελληνική αγορά  οι απώλειες είναι περιορισμένες, αλλά  σταδιακά διευρύνονται χωρίς ενδείξεις αντίδρασης-ανάκαμψης.

Στο προσκήνιο η μετοχή της ΔΕΗ (+4,8%), καθώς την καταστροφολογία για τις προοπτικές της εταιρείας διαδέχονται θετικές εκτιμήσεις όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της και τα αποτελέσματα εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Η μεγάλη άνοδος της ΔΕΗ και το θετικό πρόσημο της Coca Cola (+0,5%) δίνουν πόντους στον FTASE25, περιορίζοντας τις απώλειες του σε μόλις 0,15%, στις 1.895,5 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,40% στις 726,3 μονάδες, προσεγγίζοντας την πρώτη στήριξη που οριοθετείται στην περιοχή των 720.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,54% στις 596 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό +0,37% την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Τρ. Ελλάδος +1,5%, Eurobank +0,2% (με αναπροσαρμοσμένη τιμή λόγω  συγχώνευσης με Grivalia). Στο κόκκινο Εθνική και Πειραιώς -1,8%, Alpha και Attica -0,5%.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, την ΔΕΗ (+4,8%) ακολουθούν Aegean +1,2%, Lamda +0,9%, Coca-Cola +0,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,3%.
 Στον αντίποδα ΟΛΠ -2,5%, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ -2%,  Μυτιληναίος και Jumbo -1,7%, Βιοχάλκο και Φουρλής -1%.

Διαβάστε επίσης