Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Κυβέρνηση - σύμμαχος των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο


Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, άσκησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή την επίκαιρη ερώτησή του, για τους δανειολήπτες σε Ελβετικό φράγκο.

Ο Βουλευτής Ηλείας, αφού υπενθύμισε ότι από το 2006 ως το 2008, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, χορηγήθηκαν στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό φράγκο σε 85.000 δανειολήπτες χωρίς επαρκές πλαίσιο ενημέρωσης και προστασίας τους από τις τράπεζες και χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, υπογράμμισε ότι η δραματική μεταβολή της ισοτιμίας οδηγεί τους δανειολήπτες σε αδιέξοδο, τονίζοντας ότι «σε αρκετές περιπτώσεις οι οφειλές τους είναι υψηλότερες του κεφαλαίου που έλαβαν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, ενώ οι ρυθμίσεις που τους προτείνονται είναι μη βιώσιμες».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του κ. Χατζηδάκη που λίγες εβδομάδες πριν, ζητούσε από τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης να του παραθέσουν περιπτώσεις άλλων χωρών στις οποίες δόθηκε λύση με κρατική παρέμβαση, αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας, που προχώρησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, ενώ, όπως τόνισε, «πολλοί δανειολήπτες κέρδισαν δικαστικές υποθέσεις σε εθνικά δικαστήρια, με το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέπει αποζημιώσεις», κάνοντας ειδική αναφορά στη Γαλλία και την BNP Paribas που αποζημίωσε 4.400 δανειολήπτες.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, συνέχισε, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι ενώ ως αντιπολίτευση υπόσχονταν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει λύση στο πρόβλημα, «δεν έχει κάνει τίποτα και δεν αποδέχεται τη νομοθετική ρύθμιση που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ για δίκαιη και ισόρροπη κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου, με τους δανειολήπτες να αναλαμβάνουν το 1/3 και τις τράπεζες τα 2/3 του κινδύνου αυτού». Με αυτόν τον τρόπο, «οι δανειολήπτες θα πληρώσουν 40% χαμηλότερες δόσεις, ενώ θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που θα πλήρωναν αν λάμβαναν το δάνειο σε ευρώ. Και είναι μια πρόταση που περιλαμβάνει όλους τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, ακόμα και αυτούς που τα δάνειά τους έχουν μετατραπεί σε ευρώ μέσα από ρυθμίσεις ή καταγγελίες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παράλληλα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε ότι οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε Ελβετικό φράγκο δεν μπορούν να αισθάνονται ισότιμοι ευρωπαίοι πολίτες, αφού η ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν απηύθυνε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδικαστικά ερωτήματα, όπως έπραξαν άλλα εθνικά δικαστήρια.

«Η κυβέρνησή σας καλύπτει τις τράπεζες και την εγκληματική τους ευθύνη έναντι των δεκάδων χιλιάδων αυτών δανειοληπτών, αφού δεν τήρησαν στοιχειώδεις κανόνες και υποχρεώσεις πληροφόρησης των καταναλωτών, απείχαν από κάθε έλεγχο καταλληλότητας, ενώ παρέλειψαν να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης αναδεικνύοντας ότι ενώ 85.000 οικογένειες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρετούν τα δάνειά τους, κινδυνεύουν σήμερα να χάσουν το σπίτι τους, οι τράπεζες αποποιούνται τις ευθύνες τους.

Καταλήγοντας ο Μιχάλης Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, φέρνοντας στη Βουλή την πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, είτε καταθέτοντας δική της νομοθετική ρύθμιση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα