Οικονομία

Παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουριστικό πακέτο


Νέα δέσμη μέτρων στήριξης επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Είναι ηλίου φαεινότερο, άλλωστε το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, είναι αδύνατον να θέσουν φραγμό στο τσουνάμι ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα και τους πολίτες. Από την άλλη πλευρά, όμως, με τις τιμές να συνεχίζουν την πορεία προς τα πάνω και τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, η κυβέρνηση είναι «αναγκασμένη» να επεξεργαστεί άμεσα νέα δέσμη μέτρων, προς ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το βασικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το επόμενο πλέγμα μέτρων, είναι να δοθεί παράταση έξι μηνών στις εκπτώσεις των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (13%) σε εστίαση, μεταφορές, τουριστικό πακέτο, όπως επίσης και στα εισιτήρια για θέατρο και κινηματογράφο, που λήγουν τον Ιούνιο του 2022. Για την εκτέλεση του εν λόγω σχεδίου, που κρίνεται μάλλον απαραίτητη, τόσο για τη διευκόλυνση των καταναλωτών όσο βεβαίως και για την ενίσχυση –έστω και εμμέσως- των επιχειρήσεων, έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 220 εκατομμύρια ευρώ από το δημοσιονομικό κορβανά.

Παρότι η δημοσιονομική εξίσωση είναι δύσκολη, καθότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στον ορισθέντα προγραμματισμό και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για παροχές προς τους πολίτες, θεωρείται μάλλον βέβαιο, ότι τα εν λόγω χρήματα θα «εξοικονομηθούν». Υπάρχουν, μάλιστα, και σκέψεις που προφανώς δεν έχουν μετουσιωθεί σε αποφάσεις, η νέα εξάμηνη παράταση, να λάβει μόνιμο χαρακτήρα και οι ισχύουσες εκπτώσεις στο ΦΠΑ να διατηρηθούν το 2023.

Η χρονική επέκταση έως τέλος του 2022 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο 13%, αφορά τους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών και τουρισμού.

Ειδικότερα αφορούν:

  • Τον καφέ, τα λοιπά ροφήματα (σοκολάτα, τσάι), καθώς και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
  • Τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Το τουριστικό πακέτο
  • Στον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, οι οποίοι  έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα