Διεθνή

Παρά τις αντιδράσεις, θα προβληθεί στη Ρωσία το «Bratstvo» για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν


Παρά τις αντιδράσεις από βετεράνους του πολέμου και κοινοβουλευτικούς, που ζήτησαν να απαγορευθεί η προβολή της, η ταινία «Bratstvo» («Αδελφότητα») του Ρώσου σκηνοθέτη Πάβελ Λουνγκίν, με θέμα τον πόλεμο του Αφγανιστάν και την παρουσία των σοβιετικών στρατευμάτων στη χώρα πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, θα προβληθεί τελικά στους ρωσικούς κινηματογράφους.

Η πρεμιέρα της ταινίας έχει προγραμματισθεί για τις 10 Μαΐου και η ημερομηνία αυτή έχει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού , ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του ρωσικού παραρτήματος των κινηματογραφικών στούντιο της Disney Ελένα Μπρόντσκαγια.

Αρχικά η πρεμιέρα της ταινίας είχε προγραμματισθεί για τις 9 Μαΐου, ημέρα που εορτάζεται η Ημέρα της νίκης του σοβιετικού στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας.

Κατά της προβολής της ταινίας τάχθηκε ο Ρώσος βουλευτής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Ίγκορ Μαρόζοφ ισχυριζόμενος ότι η ταινία «διαστρεβλώνει την ιστορία» και ζήτησε να απαγορευθεί η προβολή της. Ο Μορόζοφ υποστήριξε ότι «σε μια τέτοια γιορτή ταιριάζουν εντελώς διαφορετικές ταινίες» και πρόσθεσε ότι, κατά την άποψη του, στην ταινία τα ανδραγαθήματα των σοβιετικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν χάνονται μέσα στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ίδιους στρατιώτες και με τέτοιου είδους ταινίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί ο πατριωτισμός στην νεολαία.

«Το έργο αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα ρωσοφοβίας που παρουσιάζει τους βετεράνους σαν μια συμμορία έκφυλων ληστών και δολοφόνων απέναντι σε Αφγανούς λευκούς σαν το χιόνι» κατακεραυνώνει σε επιστολή του προς το υπουργείο πολιτισμού ο Μπορίς Γκρόμοφ, πρώην διοικητής της 40ης στρατιάς που αποτελούσε την καρδιά του σοβιετικού αποσπάσματος στο Αφγανιστάν.

Πρόεδρος ο ίδιος μιας ένωσης παλαιμάχων που υποστηρίζει πως έχει περισσότερα από 100 χιλιάδες μέλη, ο Γκρόμοφ απαιτεί την άρση της άδειας εκμετάλλευσης της ταινίας που διανέμεται από την Disney.

Ο Πάβελ Λουνγκίν χαρακτήρισε τις προτροπές για την απαγόρευση της ταινίας «σκοταδισμό». Το υπουργείο Πολιτισμού, άλλαξε την ημερομηνία της προβολής , μεταθέτοντάς την από τις 9 στις 10 Ιουνίου, αλλά ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, παρά τις αντιδράσεις, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλλει την απαγόρευση της ταινίας.

Η ταινία «Αδελφότητα» έχει ως θέμα την επιχείρηση απεγκλωβισμού της 108ης μηχανοκίνητης μεραρχίας από την πεδιάδα του Τσαρικάρ στο πέρασμα του Σαλάνγκ στο τέλος του πολέμου του Αφγανιστάν , ο οποίος διήρκεσε από το 1979 έως το 1989.

Διαβάστε επίσης