Τράπεζες

Πανελλαδική απεργία αύριο στις τράπεζες


Η  πρώτη πανελλαδική, παντραπεζική 24ωρη απεργία μετά το 2012 θα πραγματοποιηθεί αύριοΤετάρτη (11/12), για τις απολύσεις 24 τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU της τράπεζας Πειραιώς.

Επίσης, αύριο στη 1 μ.μ. την ώρα που θα πραγματοποιείται η δεύτερη τριμερής συνάντηση (εκπρόσωποι της τράπεζας, του υπουργείου και των εργαζομένων) έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας επί της Σταδίου.

Η ΟΤΟΕ, που χθες απέστειλε εξώδικα σε στελέχη της διοίκησης της Πειραιώς μετά τις καταγγελίες για παρακώλυση του απεργιακού δικαιώματος, σε ανακοίνωση για την αυριανή κλαδική απεργία αναφέρει τα εξής:

«Με τις μεθοδευμένες, προκλητικές απολύσεις 24 συναδέλφων του πρώην RBU η Τράπεζα Πειραιώς υπερέβη τα εσκαμμένα και παραβίασε τη συμφωνία της με την ΟΤΟΕ και του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι απολύσεις ήταν ανέκαθεν κόκκινη γραμμή για τον κλάδο. Τις αποτρέψαμε επί δεκαετίες, ακόμα και στις πιο ζοφερές και κρίσιμες εποχές της κρίσης, με αγώνες, με εξαντλητικό διάλογο αλλά και με συμβιβασμούς και θυσίες.

Ξέρουμε καλά τις οδυνηρές συνέπειες των απολύσεων για τον εργαζόμενο, την οικογένειά του, την κοινωνία στο σύνολό της, όπως και κάθε συμπολίτης μας που τις βίωσε τα χρόνια της κρίσης.

Γι’ αυτό κάθε τέτοιος σχεδιασμός, πόσο μάλλον ενέργεια, από την πλευρά των Τραπεζών, ισοδυναμεί για μας με κήρυξη πολέμου.
Κήρυξη πολέμου απέναντι στον εργαζόμενο, στην οικογένειά του, στη ζωή του, στο μέλλον του ίδιου και των παιδιών του. Κήρυξη πολέμου απέναντι στην ίδια την κοινωνία!

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι αυτή που επέλεξε να τορπιλίσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την ομαλότητα στον κλάδο, σε μια συγκυρία που αυτός ανακτά την κερδοφορία του και καλείται να αναλάβει επιτέλους τον ρόλο του στη στήριξη της ανάπτυξης. Τον ρόλο του απέναντι στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στην κοινωνία, που επανειλημμένα τον στήριξαν από το υστέρημά τους τις δύσκολες ημέρες της κρίσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι αυτή που πρώτη «κλείνει το μάτι» στις ορέξεις όσων μεγαλομετόχων και μελών των Δ.Σ. ζητούν απολύσεις για να αυξήσουν την κερδοφορία και τις παχυλές αμοιβές των μεγαλοστελεχών τους.

Μετά από καταγγελίες ότι συνεχίζουν να ασκούνται πιέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς από τη Διοίκηση και ότι συνειδητά καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού των συναδέλφων προκειμένου αυτοί να μην απεργήσουν, η ΟΤΟΕ απέστειλε εξώδικα σε στελέχη της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες.

Δεν μας πτοούν οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί και οι πιέσεις, που επιστρατεύουν οι εργοδότες, προκειμένου να «σπάσουν» την ενότητα και τον αγώνα μας τόσο κατά την απεργία της 5/12/2019, με την οποία έλαβαν την πρώτη ηχηρή απάντηση, ούτε, ακόμα περισσότερο, τώρα, ενόψει της κλαδικής απεργίας της Τετάρτης 11 του Δεκέμβρη.

Γιατί, μαζί μας έχουμε την κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα, τους εργαζόμενους, κάθε υπεύθυνο και συνειδητό πολίτη, που κωφεύει στις επικοινωνιακές σειρήνες της Τράπεζας. Εάν σήμερα επιτρέψουμε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στον κλάδο, αύριο οι άνεμοι θα συμπαρασύρουν και το δικό μας σπίτι.
Δεν εκχωρούμε το δικαίωμα στην εργασία, στη ζωή και στο μέλλον μας. Οι απολύσεις μας αφορούν όλους!»

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΠΕΙΡ