Πολιτική

Πάνε για πολιτικό bypass, Τσακαλώτος, Στουρνάρας και Παυλόπουλος


Ζητούν πολιτική λύση-παρέμβαση για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα. Η σημειολογία της συνάντησης Τσίπρα-Μητσοτάκη

Με ομοβροντία απάντησε η Ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους-δανειστές σε όλα τα επίπεδα, καθώς σε μια μόνο ημέρα μίλησαν οι κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη πυρός που διαθέτει και παίζοντας το χαρτί της άτυπης πολιτικής συναίνεσης-συνεννόησης, μια ημέρα πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση αξιοποίησε τη συγκυρία της συνάντησης Παυλόπουλου-Μέρκελ για να ανεβάσει τους τόνους επιδιώκοντας πολιτική λύση-υπέρβαση στην εμπλοκή με το ΔΝΤ και το δημοσιονομικό.

Αποστολή στο Λονδίνο, ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

Σε οικονομικούς όρους η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει δυο τρύπες της τάξης του 1,6 δισ. εκάστη προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Το μνημόνιο προβλέπει εξοικονόμηση πόρων 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, ενώ υπολείπονται ακόμα και περικοπές δαπανών αντίστοιχης κλίμακας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αμυντικές καθώς και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. 

Σε αυτό το επίπεδο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητά συνεννόηση με τους εταίρους στη βάση του εφικτού και του ρεαλιστικού, προσφέροντας περί το 1 δισ. σε εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και 800 εκατ. από περικοπές δαπανών, ενώ ζητά να υλοποιηθεί το υπόλοιπο του στόχου με αναπτυξιακή ρήτρα, συνυπολογίζοντας σε αυτό τις καλύτερες επιδόσεις στα έσοδα.

Ο υπουργός Οικονομικών μεταξύ άλλων δήλωσε: 

Τους εξήγησα ότι εάν δεν τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση, θα συμβεί το αντίθετο. Δεν θα γίνει η συζήτηση γρήγορα για το χρέος, δεν θα έρθουν οι επενδύσεις, δεν θα υπάρχει η ανάπτυξη που αναμένουμε, δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τους στόχους, οπότε ο φαύλος κύκλος που μάθαμε εδώ και πέντε χρόνια θα συνεχιστεί και δεν θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε το φαύλο κύκλο σε ένα ενάρετο κύκλο.

Σε αυτό το πλαίσιο τους έθεσα δυο βασικά ζητήματα:

Το πρώτο ήταν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Είχα μαζί μου έναν πίνακα με όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει από τον Ιούλιο σε όλους τους τομείς. Ένας αριθμός μεταρρυθμίσεων και σε εύρος και σε βάθος πολύ εντυπωσιακός για όποιον άνθρωπο είναι αμερόληπτος.

Το δεύτερο θέμα που τους έθεσα είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που έχουμε μπροστά για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Το πρώτο έχει να κάνει με τις συντάξεις και το δεύτερο έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά.

Τη θέση αυτή φάνηκε να υπερασπίζεται με χθεσινές του δηλώσεις κατά την παρουσίαση βιβλίου και ο Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι για την υπέρβαση της κρίσης δεν είναι αρκετή η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, αλλά απαιτείται παράλληλα και δημοσιονομική ευελιξία.

Με δεδομένο ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο είχε εστιάσει την τοποθέτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη είχαν στόχο να στείλουν μήνυμα συνεννόησης σε θεσμικό επίπεδο.

Αν τώρα σε αυτά προτεθεί η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο μέτωπο με στόχο την πρόκληση πολιτικής παρέμβασης από την Ευρώπη.

Μετά τη συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε δηλώσεις στη γραμμή που είχε χαράξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και την αναγκαιότητα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: 

Το πρώτο σχετίζεται αμέσως με μας: Είναι το θέμα της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος.  Εκεί επανέλαβα αυτό το οποίο λέμε σε όλους τους τόνους: Ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι Εταίροι πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.  Συγκεκριμένα, μετά την αξιολόγηση,  η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όχι κούρεμα, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό, με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά με άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση.  Πράγμα το οποίο έχουν αποδεχθεί και οι Εταίροι μας.  Και επίσης, να υπάρξουν – αν χρειασθεί – κατά την εφαρμογή του προγράμματος διορθώσεις, σε σημεία τα οποία αποδεδειγμένα, αφού συμφωνήσουμε από κοινού, είναι εσφαλμένα.

Στόχος των παρεμβάσεων δεν ήταν το ΔΝΤ, καθώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και κανένα τεχνικό κλιμάκιο δεν μπορεί, χωρίς πολιτική καθοδήγηση, να υπερβεί το γράμμα του Μνημονίου.

Μήνυμα όμως στέλνουν και οι κκ Τσίπρας και Μητσοτάκης, καθώς όλα αυτά συνέβησαν μια ημέρα πριν τη συνάντησής τους.

Απάντηση από το ΔΝΤ προσδοκά να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας στις 21 Ιανουαρίου στο Νταβός, ωστόσο το Ταμείο αναμένεται να δώσει το στίγμα του σήμερα κατά την παρουσίαση του World Economic Outlook update στο Λονδίνο, από τον επικεφαλής οικονομολόγο Μαουρίς Όμπσφελντ.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις