Διεθνή

Πανδημία και πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργουν συνθήκες τέλειας καταιγίδας


Η πανδημία του κορονοϊού με τις μεγάλες καραντίνες δημιούργησε πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες των χωρών με τις πιο αδύναμες να αντιμετωπίζουν ήδη δύσκολες καταστάσεις, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας και ένα ντόμινο στη διατροφική αλυσίδα που προοιωνίζει συνθήκες επισιτιστικής κρίσης.

Η πανδημία του κορονοϊού με τα μεγάλα lockdown σε όλη την υφήλιο δημιούργησε προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και στις μεταφορές και εικόνες με άδεια τα ράφια των σουπερ μάρκετ στη Βρετανία και λιγότερο σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ήταν μόνο η αρχή για το τι θα επακολουθήσει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στον οποίο συμμετέχουν δύο από τις κορυφαίες παραγωγούς σίτου και δημητριακών στον κόσμο καθώς και ηλιελαίου, έφερε συγκράτηση των αποθεμάτων και πάγωμα των εξαγωγών, εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία και σε άλλες χώρες τηςανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, καθώς ανησυχούν για την διατροφική αλυσίδα και την επάρκεια αγαθών για τους πολίτες τους.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών, ωστόσο το μέλλον είναι απρόβλεπτο, όσο διαρκούν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα με τον πόλεμο, οι κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και η άνοδος στις τιμές των προϊόντων που επέφεραν προσθέτοντας στον πληθωρισμό, έκαναν ήδη εμφανή τα αποτελέσματά τους σε δύο χώρες μακριά από την Ευρώπη: στη Σρι Λανκα και στο Περού.

Ακόμη, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ασίας που προμηθεύονταν σιτάρι και άλλα τρόφιμα από τη Ρωσία αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις, ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα όπως αυτό προκύπτει από τις κυρώσεις στην Μόσχα και τις επιπτώσεις τους στις χώρες της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι Ισπανία και Πορτογαλία, εξαιρέθηκαν από τις τιμές ενέργειας, ενώ πιο πρόσφατα εξαιρέθηκαν Ουγγαρία και Σλοβακία από τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο.

Ακόμη η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών προς τους κατοίκους της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να συγκεντρώσουν τρόφιμα για 10 μέρες αποδεικνύει την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον.

Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει λύση για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, οφείλει όμως να κινηθεί πιο γρήγορα προκειμένου να βρει λύση σε εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Ωστόσο το επισιτιστικό πρόβλημα θα φανεί όταν εμφανιστούν ελλείψεις τροφίμων σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, οπότε και θα ξεκινήσουν και οι μεταναστευτικές ροές.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα