Διεθνή

«Παιχνίδι» με τον Nord Stream 2 – Στο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας


Οι εκατέρωθεν απειλές, προειδοποιήσεις ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, έχουν ενσωματώσει το τελευταίο διάστημα και τα γεωενεργειακά ζητήματα. Η Μόσχα, προ ημερών, απείλησε με αντίποινα την Ευρώπη, που αφορούν τη διακοπή φυσικού αερίου προς αυτή. Η απάντηση της Δύσης, ήρθε δια «στόματος» της Γερμανίας, που εντάσσει στο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Nord Stream 2.

«Επεξεργαζόμαστε πακέτο ισχυρών κυρώσεων» μαζί με τους δυτικούς μας συμμάχους, που καλύπτει πολλούς τομείς «περιλαμβανομένου και του Nord Stream 2», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διπλωματίας στην γερμανική βουλή ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Βερολίνου ως προς το θέμα έπειτα από τους γερμανικούς δισταγμούς των τελευταίων εβδομάδων.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που τάσσονται υπέρ μίας συμφιλιωτικής προσέγγισης με την Μόσχα, και οι Πράσινοι με τους Φιλελεύθερους, υποστηρικτές της σκληρότερης γραμμής απέναντι στην Ρωσία, είχε υιοθετήσει αντιφατικές θέσεις σε σχέση με τον αγωγό.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έκανε λόγο για «ιδιωτικό σχέδιο» το οποίο δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται με πολιτικά ζητήματα, αλλά στην συνέχεια έκανε λόγο για την συμφωνία αρχών ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον που προβλέπει ότι, σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, το σχέδιο του αγωγού θα παγώσει.

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 , ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία και την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, έχει ολοκληρωθεί. Αλλά η άδεια λειτουργίας του έχει μπλοκαριστεί από την γερμανική ρυθμιστική αρχή για νομικούς λόγους.

Σχετικά με την ένταση για την Ουκρανία, η Αναλένα Μπέρμποκ επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη επικέντρωσης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση με την Μόσχα. «Οσο μιλάμε, τόσο δεν μιλούν τα όπλα», δήλωσε από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Το Βερολίνο δέχεται έντονη κριτική για τη θέση που έχει υιοθετήσει απέναντι στην Μόσχα, που κρίνεται υπερβολικά ήπια. γερμανική κυβέρνηση αρνείται να αποστείλει όπλα στο Κίεβο, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία, και χρειάσθηκε πρόσφατα να παύσει τον αρχηγό του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, που υποστήριξε με δηλώσεις του την ρωσική θέση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα