Διεθνή

Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα: Θα κόψει την παροχή φυσικού αερίου!


Οι απειλές και προειδοποιήσεις ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία εκτοξεύονται συνεχώς και σε καθημερινή βάση, μετά τη νέα κλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. Για πρώτη φορά, όμως, η Μόσχα εντάσσει στην ατζέντα των αντιποίνων της, απέναντι στις απειλές των Δυτικών, τη διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη!

Σε μια περίοδο όπου ο χειμώνας επελαύνει σ’ όλη τη Γηραιά Ηπειρο, οι ενεργειακές ανάγκες της εξαρτημένης Ευρώπης από τη Ρωσία χτυπούν «κόκκινο», ενώ παράλληλα τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, η απειλή που έρχεται από τη Μόσχα, «τρομοκρατεί» αγορές, κυβερνήσεις και φυσικά τους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι είναι οι τελικοί αποδέκτες-θύματα της ενεργειακής κρίσης και μιας ενδεχόμενης νέας υπερ-κλιμάκωσης των τιμών.

Η Ρωσία, είχε φροντίσει όλο αυτό το διάστημα των ισχυρών αντιπαραθέσεων με τη Δύση, να αφήσει κατά μέρους το ενεργειακό ζήτημα, το οποίου ουδέποτε είχε χρησιμοποιήσει εν ίδει απειλής, κυρίως για την εξαρτώμενη από αυτή Ευρώπη. Το εντάσσει όμως, πλέον, στη γεωπολιτική της επιχειρηματολογία, έστω και υπό την μορφή αντιποίνων και απάντησης στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT (διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT), σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η ρωσική απάντηση ήταν άμεση, ισχυρή και ήρθε δια στόματος του προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά. «Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω».

H Ευρώπη αναζητά σανίδα σωτηρίας από το αμερικανικό LNG

Η ρωσική απειλή για ενεργειακό μπλόκο προς την Ευρώπη είναι ξεκάθαρη, τη στιγμή μάλιστα που η τελευταία επιχειρεί να βρει τρόπους, προκειμένου να διασφαλίσει την τροφοδοσία φυσικού αερίου και να ενισχύσει τα αποθέματά της. Η πρώτιστη λύση ετούτη τη στιγμή μοιάζει να είναι μια «συνταγή» που δοκιμάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και είχε επιτυχία, καθώς συνετέλεσε στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν ανέλθει. Αυτή είναι η μεταφορά με πλοία πρόσθετων φορτίων αμερικανικού υγροποιημένου αερίου σε λιμάνια της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Κατάρ, με άλλους σημαντικούς εξαγωγείς φυσικού αερίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κύριο αντικείμενο αρχικώς τη διασφάλιση και εν συνεχεία την ενίσχυση της μεταφοράς LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια. 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα