Αγορές

"Παίρνουν την κάτω βόλτα" τα χρηματιστήρια - Βαρίδι οι τράπεζες στο ΧΑ


Αλλαγή κλίματος σημειώνεται σήμερα στα χρηματιστήρια, που παίρνουν καθοδική κατεύθυνση, ενώ τα ομόλογα ενισχύονται και οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά. Αρνητική εικόνα στο ΧΑ, όπου 7 στις 10 μετοχές "κοκκίνισαν" και οι βασικοί δείκτες  κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές που είχαν πρωταγωνιστήσει στην τελευταία κίνηση ανάκαμψης της αγοράς.

Οι 900 μονάδες παραμένουν δυσπρόσιτο "ανάχωμα" και στρατηγικός στόχος της αγοράς, ως σημείο αφετηρίας για έναν νέο κύκλο ανόδου με στόχο τα υψηλά 12μήνου..

Προς το παρόν, αποτρεπτικά λειτουργούν οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών και το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς υπό την επίδραση εξελίξεων στον οικονομικό πόλεμο Δύσης -Ρωσίας και ενόψει αποφάσεων της ΕΚΤ.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες (DAX, CAC-40) υποχωρούν κατά 1,15%, ο Dow Jones και ο S&P500 στη Wall Street χάνουν περίπου 0,70%. Ανησυχίες προκαλεί η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου. Το brent βρίσκεται τώρα στα 120,8 δολάρια, με ημερήσια άνοδο περίπου 1,6%.

Αντικείμενο προβληματισμού στις αγορές αποτελεί η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, η αναμενόμενη περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση του ενεργειακού κόστους

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στα "¨μηνύματα" της ΕΚΤ για επιτόκια και χορήγηση ρευστότητας.

Στο ΧΑ δεν "έπιασαν τόπο" τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου (+7%). Με ενδιαφέρον αναμένονται την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό. Θετική ήταν η επίδραση στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση των κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρές απώλειες στους δείκτες, οι οποίοι κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 899,17 μονάδες (-0,12%) έως τις 887,70 (-1,40%) και τερμάτισε στις 891,81 με απώλειες 0,94%.

Ο FTASE25 έχασε 1,12% κλείνοντας στις 2.157,78 μονάδες. Κατά 0,41% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός  δείκτης σημείωσε χαμηλό -3,64% και τερμάτισε με απώλειες 2,52%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank.

-3%, Alpha και Attica Bank  -2,8%, Εθνική -2%, Πειραιώς -1,8%, Ελλάδος -0,6%..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θτικό πρόσημο μονον οι Aegean (+3,3%), Jumbo (+1,3%) και οριακά ο Σαράντης (+0,2%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Lamda -2,5%, ΔΕΗ -2,4%, ΕλβάλΧαλκόρ -2,2%, Βιοχάλκο -1,5%, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος -1,2%,  ΕΛΠΕ -1,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα