Αγορές

Coca-Cola και διυλιστήρια ανέβασαν το χρηματιστήριο


Θετική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, ενώ το ΧΑ συνέχισε τον αργό ανοδικό βηματισμό του, καταγράφοντας μικρά κέρδη με υποτονικές συναλλαγές και περιορισμένο τζίρο. Το καλό κλίμα διατηρείται αλλά η επιφυλακτικότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο

Ο ΓΔ τερμάτισε οριακά πάνω από τις 900 μονάδες με άνοδο 0,38%, η οποία οφείλεται κυρίως στις δεικτοβαρείς μετοχές της Coca-Cola  και των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil). Υψηλότερες αποδόσεις καταγράφουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές. Στο +1,5% κινείται ο DAX, +1,4% o FT-100, περίπου 1% κερδίζει ο Dow Jones, κατά 1,75% ενισχύεται ο Nasdaq..

Το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζεται τώρα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα για τον πληθωρισμό και στα "¨μηνύματα" της ΕΚΤ για επιτόκια και χορήγηση ρευστότητας.

Αύριο η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αυτά ενδιαφέρουν πρωτίστως το ΧΑ και την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπου εκδηλώθηκαν σήμερα ισχυρές πιέσεις: Η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε μέχρι το 3,92%(!) στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών, σημειώνοντας ρεκόρ τριετίας και πλέον. Εν συνεχεία κινήθηκε στο 3,84%

Οι διεθνείς αγορές αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη, που θα δώσουν μια ακριβέστερη εικόνα για τις προοπτικές στα μέτωπα των επιτοκίων και της διοχέτευσης χρήματος στο σύστημα. Θα ακολουθήσουν την Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Αντικείμενο προβληματισμού στις αγορές αποτελεί η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, η αναμενόμενη περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επισημαίνεται ότι η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε το πρωι τα 120 δολάρια το βαρέλι. Τώρα διολισθαίνει στα 118,4 δολάρια

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ κινείται πλέον σε περιοχή όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει βραχυπρόθεσμα. Καθοριστική παράμετρος θα είναι η γενικότερη πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία σταδιακά διευρύνθηκαν. Ομως ο τζίρος ήταν χαμηλός και σε ημερήσια βάση διαμορφώθηκε σε μόλις 39,3 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 904,3 μονάδες (+0,83%) και τερμάτισε στις 900,28 μονάδες, με κέρδη 0,38%.

Ο FTASE25 κέρδισε 0,30% κλείνοντας στις 2.182,23 μονάδες. Κατά 0,34% ενισχύθηκε ο δείκτης των mid caps.

Στην πρώτη θέση η Attica Bank  με +7,1%. Ακολούθησαν Alpha +1%, Εθνική και Πειραιώς +0,8%, Eurobank +0,5%. Αμετάβλητη η. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τον τόνο έδωσε η Coca-Cola με +2,7%. Ακολούθησαν ΕΛΠΕ +2,1%, Motor Oil +1,6%, ΔΕΗ +1,4%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1% Βιοχάλκο +0,8%. ΕλβάλΧαλκόρ +1,2%,Τιτάν +1%.

Στο κόκκινο Quest -2,6%, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ -1,7%,  ΕΥΔΑΠ -1,5%, ΟΤΕ και Σαράντης -0,9%

 Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Frigoglass (+11,8% με συναλλαγές 245 χιλ τμχ. Αξιόλογη άνοδο με μεγάλο τζίρο σημείωσαν επίσης οι.ΣΙΔΜΑ +6,8%,  ΓΕΒΚΑ +3,8%, Ιντρακάτ +3,6%, Premia +3%,  Autohellas +2,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα