Αγορές

Σε χαμηλούς τόνους το χρηματιστήριο - Συνεχίζεται η άνοδος


Θετική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, όπου η ανοδική κίνηση των δεικτών συνεχίζεται με υποτονική συναλλακτική κίνηση και μικρό τζίρο. Κατά 0,75% ενισχύεται ο ΓΔ, κέρδη πάνω από 1% σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι.

Το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζεται τώρα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα για τον πληθωρισμό και στις αποφάσεις της ΕΚΤ για επιτόκια και χορήγηση ρευστότητας.

Αύριο η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αυτά ενδιαφέρουν πρωτίστως το ΧΑ και την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς εκτινάσσεται σήμερα στο 3,79%(!), περίπου 6 μονάδες βάσης πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι διεθνείς αγορές αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη, που θα δώσουν μια ακριβέστερη εικόνα για τις προοπτικές στα μέτωπα των επιτοκίων και της διοχέτευσης χρήματος στο σύστημα. Θα ακολουθήσουν την Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Αντικείμενο προβληματισμού στις αγορές αποτελεί η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων και η συνεχιζόμενη άνοδος του ενεργειακού κόστους. Επισημαίνεται ότι η τιμή του πετρελαίου "ίπταται" σήμερα πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ κινείται πλέον σε περιοχή όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει βραχυπρόθεσμα. Καθοριστική παράμετρος θα είναι η γενικότερη πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία σταδιακά διευρύνθηκαν. Ομως ο τζίρος είναι χαμηλός - μόλις 9 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συναλλαγών. έχουν κινηθεί χωρίς εναλλαγές προσήμου.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 904,3 μονάδες (+0,83%). Τώρα βρίσκεται  στις 902,9 μονάδες, με κέρδη 0,67%.

Ο FTASE25 κερδίζει 0,60% στις  2.189 μονάδες. Κατά 0,82% ενισχύεται ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό  +0,97% και τώρα βρίσκεται στο +0,87%. Προηγείται η Attica Bank  με +4,3%. Ακολουθούν Alpha +1,2%, Πειραιώς +1%, Εθνική και  Eurobank +0,8%. Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος κερδίζουν (-0,6%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνιστεί η Coca-Cola με +2,4%. Quest +2%, ΕΛΠΕ +1,8%, ΔΕΗ +1,3%, Motor Oil και ΕλβάλΧαλκόρ +1,2%,Τιτάν +1%.

Στο κόκκινο ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ -0,8%, ΑΔΜΗΕ και Jumbo -0,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα