Αγορές

Παίρνουν την κάτω βόλτα τα χρηματιστήρια - Απώλειες στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ πληθαίνουν τα αρνητικά στοιχεία για το μέγεθος των επιπτώσεων της στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Σοκ στις  αγορές προκάλεσε η είδηση ότι η ύφεση στη Γερμανία ήταν 10,1%(!) στο β΄ τρίμηνο - επίδοση που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.

"Ασχημα μαντάτα" και από το επιχειρηματικό μέτωπο: Ευρωπαϊκοί κολοσσοί όλων των κλάδων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου, εμφανίζουν ζημίες ή μεγάλη κάμψη κερδοφορίας. Ζημίες-ρεκόρ 7,2 δισ. ευρώ - τις μεγαλύτερες στην ιστορία της εμφάνισε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, αρνητικά αποτελέσματα είχε η γερμανική Volkswagen, μεγάλες ζημίες εμφάνισαν η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, κατά 82% μειώθηκαν τα κέρδη του ενεργειακού κολοσσού Shell, ενώ ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Lloyds έχασε 3,1 δισ. στο εξάμηνο.

Η "ανάσα του Ερντογάν" στο ΧΑ

Το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει και να αποτιμήσει επιπλέον τον γεωπολιτικό κίνδυνο που συνιστούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι είναι πρόσκαιρη και επιφανειακή, καθώς η Αγκυρα ακολουθεί την τακτική "μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο": Ενώ δείχνει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα, διοχετεύει την επιθετικότητα της προς την Κύπρο, στέλνοντας ερευνητικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχιών κι ενώ τα δημοσιονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, το χρηματιστήριο δεν μπορεί να έχει ανοδική δυναμική. Η πτώση συνεχίζεται, χωρίς καν τις συνήθεις σε τέτοιες περιόδους ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις και τη μεταβλητότητα που άφηνε περιθώρια intraday  κινήσεων.

 Ανάλογη εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το κράτος των ανησυχιών που προκαλούν τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ. Ο DAX  2,5%, απώλειες της τάξεως του 2% σε Λονδίνο και Μαδρίτη. Καθοδικό άνοιγμα προμηνύουν τα futures  στη  Wall Street.

Μετοχές και δείκτες

Το ΧΑ ακολουθεί τη γενικότερη τάση των ευρωπαϊκών αγορών, παραμένοντας σε πτωτική τροχιά . Οι πιέσεις εντείνονται, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει, όπως δείχνει ο πολύ χαμηλός τζίρος (περίπου 14 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες).

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο και αυτή την ώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,10% στις 625,5 μονάδες, διασπώντας καθοδικά τη στήριξη στην περιοχή των 630.

Περίπου 1,20% χάνει ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.507,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -3,20% και τώρα  καταγράφει απώλειες 2,75%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+2,3%).  Στον αντίποδα Eurobank και Attica Bank -3,6%, Εθνική και Alpha -2,5%,  Πειραιώς -1,3%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips μόνον 3 μετοχές με θετικό πρόσημο: Σαράντης +1,2%, Τιτάν και Jumbo +0,9%.

 Με τις μεγαλύτερες απώλειες Φουρλής -4,1%,  Βιοχάλκο -3,3%,  ΟΠΑΠ -2,5%,  ΕΥΔΑΠ -2,3%, ΔΕΗ -2%, Lamda -1,8%.

  Aegean, Τιτάν και Μυτιληναίος +0,7%, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ +0,4%. Στο κόκκινο Βιοχάλκο -1,3%, Motor Oil και ΔΕΗ -0,8%, ΕΧΑΕ-0,7%.

Στα mid caps  άνοδο σημειώνουν μόνον  Κρι-Κρι +1,1%, Intercontinental +0,8%, AutoHellas +0,2%. Στον αντίποδα Cenergy,  και ΕΥΑΘ -2,5%, Αβαξ -2%.

Διαβάστε επίσης