Χρηστικά

Πάγωσαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων λίγο πριν τις νέες αντικειμενικές!


Το θρίλερ που βιώνουν οι πωλητές και οι αγοραστές των ακινήτων καθώς υπολειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες

Παγωμένες είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς λόγω της πανδημίας και της υπολειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.

Οι συναλλασσόμενοι, πωλητές και αγοραστές κάθονται κυριολεκτικά σε αναμμένα  κάρβουνα καθώς, στις αρχές του 2021, θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι ακριβότερες, σε σχέση με τις υφιστάμενες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και από τις έρευνες των εταιρειών real estate, οι τιμές των κατοικιών, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί λόγω της πανδημίας, αλλά ακολουθούν μάλιστα αυξητική πορεία, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι συναλλαγές.

Η αύξηση των αγοραίων τιμών, θα αποτυπωθεί και στις τιμές της εφορίας, οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τους φόρους μεταβίβασης και συνολικά για περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Άλλωστε, σύμφωνα με τις οδηγίες των δανειστών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές αγοράς.

Ενόψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, οι φορολογούμενοι που είχαν σκοπό να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, ακίνητα ή ορισμένοι να πουλήσουν ή να αγοράσουν ακίνητο ήθελαν να το κάνουν άμεσα, πριν την εφαρμογή των αυξημένων νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε να γλιτώσουν επιπλέον φόρους.

Όμως οι συνθήκες λειτουργίας των εφοριών, των συμβολαιογραφείων, των κτηματολογικών γραφείων και των πρωτοδικείων φρενάρουν τις συναλλαγές.

Λόγω της πανδημίας, η λήψη αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος εκεί όπου υπάρχει οριστικό κτηματολόγιο, το οποίο  είναι απαραίτητο για τη σύνταξη του συμβολαίου, απαιτεί ακόμα και ένα μήνα.

Στο διάστημα αυτό και καθώς οι συνθήκες στην οικονομία γενικά, αλλά και στα οικονομικά των συναλλασσόμενων, αλλάζουν, διαπιστώνονται ματαιώσεις συναλλαγών.

Μάλιστα η κατάσταση θα επιδεινωθεί στην πορεία, καθώς θα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η ημερομηνία εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών και θα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που θα θέλουν να αγοράσουν ή να πωλήσουν ακίνητα, για να προλάβουν την αύξηση των τιμών και του φόρου μεταβίβασης.

Πότε έρχονται οι αυξημένες αντικειμενικές

Αναφορά με τις νέες αντικειμενικές, οι ιδιώτες εκτιμήσεις έχουν υποβάλει τις εισηγήσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν τους σχετικούς πίνακες.

Στόχος είναι να εφαρμοστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, εκτός και αν παραταθούν τα lockdown και «επιβληθεί» εκ νέου παράταση.

Ανεξάρτητα, από το πότε θα εφαρμοστούν, ο ΕΝΦΙΑ του 2021, θα υπολογιστεί με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες και εάν δεν αλλάξουν οι συντελεστές, θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερός, για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα