Χρηστικά

Απίστευτο! Κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων από το «κούρεμα» ενοικίων


Ζημιωμένοι εκείνοι που παίρνουν ονομαστικά μισθώματα έως 1.000 ευρώ (αναλυτικός πίνακας)

Χάνουν οι μικροί και κερδίζουν οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων κατά 80%, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν συμφωνημένο ενοίκιο άνω των 1.000 ευρώ, βγαίνουν κερδισμένοι από το «κούρεμα» των ενοικίων κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, λόγω των αντισταθμιστικών οφελών, που θα ισχύσουν.

Αντίθετα, «την πληρώνουν» οι ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι ενοικιάζουν ακίνητα με μισθώματα έως και 1.000 ευρώ, καθώς το ισοζύγιο της μείωσης του ενοικίου και των αντισταθμιστικών οφελών που τους παρέχει το κράτος, θα είναι αρνητικό γι’ αυτούς.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% για το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Η ρύθμιση θα αφορά  τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές κατά την 16η Δεκεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Πιο αναλυτικά, θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις:

  • Του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός (click away) ή με ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή τηλεφωνικές παραγγελίες με παράδοση κατ’ οίκον.
  • Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.
  • Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
  • Οι επιχειρήσεις του πολιτισμού όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.
  • Οι επιχειρήσεις του αθλητισμού όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.

Σημειώνεται πως, με βάση την κυβερνητική ανακοίνωση, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις,  θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο, ακόμα και αν ανοίξει η αγορά εντός του πρώτου διμήνου του έτους.

Απομένει βέβαια η νομοθετική ρύθμιση και η υπουργική απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει το μέτρο, για να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες, οι οποίες και θα ισχύσουν.

Πώς ωφελούνται οι «μεγάλοι»

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, από το κούρεμα των ενοικίων κατά 80%, ωφελούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν και ενοικιάζουν ακριβά ακίνητα, με μηνιαίο ενοίκιο άνω των 2.000 ευρώ, αλλά, αναλόγως και άλλων εισοδημάτων, το όφελος ξεκινά από τα ενοίκια ύψους 1.000 ευρώ και άνω.
Οι συγκεκριμένοι και εφόσον δεν μπει κάποιο πλαφόν, θα βγουν κερδισμένοι παρά το γεγονός ότι θα εισπράξουν μόλις το 20% από τους ενοικιαστές τους.

Αναλυτικότερα, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να μειώσει το ενοίκιο κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά το κράτος θα τον αποζημιώσει:

  • Με το 75% του ποσού που θα χάσουν. Δηλαδή αν το ονομαστικό ενοίκιο είναι 1.000 ευρώ, θα αποζημιωθούν με το 75% επί των 800 ευρώ ή 600 ευρώ. Στην ουσία αποζημιώνονται με το 60% του ονομαστικού ενοικίου. Η αποζημίωση αυτή θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο οικογενειακό εισόδημα του ιδιοκτήτη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι άλλες παροχές από το κράτος, που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. 
  • Με τη φορολογική απαλλαγή του ποσού του ενοικίου που δεν θα εισπραχθεί. Για το ονομαστικό ενοίκιο των 1.000 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος επί των μισθωμάτων θα υπολογιστεί στο ποσό των 200 ευρώ που εισπράχθηκε και όχι στο ονομαστικό ενοίκιο των 1.000 ευρώ, ούτε επί του ποσού της κρατικής αποζημίωσης των 600 ευρώ.

Το όφελος για τους «μεγάλους» προκύπτει από το γεγονός ότι τα ποσά των ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ ετησίως ή 1.000 ευρώ μηνιαίως φορολογούνται με συντελεστή 15%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ φορολογούνται με 35%. Επίσης το τμήμα των ενοικίων πάνω από 35.000 ευρώ, φορολογείται με 45%.
Επιπλέον, εφόσον ο φορολογούμενος που έχει αποκτήσει εισοδήματα από ακίνητα δηλώσει συνολικό ποσό ετήσιου ατομικού εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ είτε μόνο από ακίνητα είτε κι από άλλες πηγές, το συνολικό αυτό εισόδημα υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Όπως προκύπτει και από τον πίνακα το όφελος ξεκινά από όσους εισπράττουν ονομαστικά μηνιαία μισθώματα 2.000 ευρώ και άνω, αφού το άθροισμα του εισπραττόμενου 20% του ενοικίου, της κρατικής επιδότησης και της μείωσης του φόρου είναι υψηλότερο από τις απώλειες που έχουν από το κούρεμα του ενοικίου κατά 80%.

Επίσης το όφελος μπορεί να αρχίσει και από το επίπεδο των ονομαστικών ενοικίων, λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ, καθώς στα ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Έτσι αν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα, το όφελος από τη μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης πολλαπλασιάζει το όφελος, για τον ιδιοκτήτη του ακριβού ακινήτου, που θα μειώσει το ενοίκιο του πληττόμενου ενοικιαστή.

enoikia_80

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα