Χρηστικά

Παγώνουν οι κατασχέσεις για απλήρωτες εισφορές


Με 5μηνο πάγωμα των κατασχέσεων για αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές συμπληρώνεται το πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που οι δραστηριότητες τους πλήττονται σοβαρά από την πανδημία κορονοϊού.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναστέλλονται έως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος εργοδοτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού τους και δεν τις έχουν εντάξει σε κάποια ρύθμιση (120, 48 ή 12 δόσεων).

Η αναστολή αφορά εργοδότες που οι δραστηριότητες τους εμπίπτουν στις λίστες των ΚΑΔ για τους οποίους ισχύουν τα  μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης και φορολογικών διευκολύνσεων.

Η υπουργική απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τις 26 Μαρτίου και “παγώνει” ακόμη και τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν αναιρεί όμως κατασχέσεις και εγγραφές υποθηκών, προσημειώσεων κλπ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πριν από αυτή την ημερομηνία.

Στοπ και σε πλειστηριασμούς

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εντέλλεται να μην προβεί σε καμία κίνηση αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών εργοδοτικών ασφαλιστικών  εισφορών οι οποίοι έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους, λόγω κορονοϊού, κλάδους.

Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας έχουν λοιπόν χρονικό περιθώριο  μέχρι τις 31 Αυγούστου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Σ' αυτό το πεντάμηνο δεν θα κινδυνεύουν να δούν ξαφνικά τον δικαστικό επιμελητή και να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα ρευστοποίησης της περιουσίας τους.

Δεν αποκλείεται βέβαια η πεντάμηνη αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να παραταθεί. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια της πανδημίας και από την κατάσταση που θα επικρατεί στην οικονομία τον Σεπτέμβριο.

Παράταση για πληρωμές

Επισημαίνεται ότι προς στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών έχουν ήδη αποφασισθεί και τέθηκαν σε ισχύ:

  • Παράταση καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και των εισφορών του Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Τρίμηνη παράταση καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων (του Μαρτίου πρέπει να καταβληθεί  έως τα τέλη Ιουνίου)
  •  Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα