Χρηστικά

Παγώνει ο ΕΝΦΙΑ για το 2021!


Αναβάλλεται οριστικά, για μετά την πανδημία η υπόσχεση για τη μείωση του φόρου κατοχής ακινήτων κατά 8%

Αναβάλλεται οριστικά η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% φέτος και η υπόσχεση πλέον μεταφέρεται προς υλοποίηση, μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Σε συνδυασμό και με το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστούν φέτος, σημαίνει, ότι όσοι δεν είναι πληττόμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι.

Αντίθετα, ορισμένοι από τους πληττόμενους, θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ έως 50% ή θα απαλλαγούν ολοσχερώς.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί μείωση του φόρου κατοχής ακινήτων κατά 30%, σε δύο χρόνια, αλλά τελικά η ολοκλήρωση της μείωσης θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών, είχε αποφασίσει να συνδυάσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να ισοσκελίσει την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης που θα προέκυπτε λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το Σin, το εγχείρημα αυτό αναβάλλεται λόγω της πανδημίας και οι τιμές εφορίας των ακινήτων θα παραμείνουν παγωμένες και για το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μεταβληθεί ούτε ο ΕΝΦΙΑ για φέτος, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τις προσδοκίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, φέτος, διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ερωτώμενος για την προοπτική μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός είπε ότι «εν πολλοίς η Κυβέρνηση έχει τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση, λέγοντας ότι πριν από την κρίση, ο φόρος μειώθηκε το 2019, μεσοσταθμικά κατά 22%. Όταν βγούμε από την κρίση, θα τηρήσουμε και την υπόλοιπη δέσμευση μας για το υπόλοιπο 8%, καθώς είχαμε εξαγγείλει μείωση του φόρου κατά 30%».

Για ποιους μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Πάντως ο φόρος κατοχής ακινήτων θα μειωθεί φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι είτε θα γλιτώσουν ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ ή θα πληρώσουν μόνο το 50%.

Ωφελούνται βασικά οι πληττόμενοι που, το 2020 ήταν σε αναστολή εργασίας και άρα τα εισοδήματά τους υπέστησαν δραματική μείωση.

Ειδικότερα, για όσους μήνες του 2020 ήταν σε αναστολή δεν θα έχουν εισοδήματα προς φορολόγηση, αφού τα 534 ευρώ, που ελάμβαναν δεν φορολογούνται. Συνεπώς τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν θα είναι εξαιρετικά χαμηλά και θα περάσουν κάτω από τον «πήχη» του αφορολόγητου που ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, κάτω από το αφορολόγητο θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ήταν κλειστοί για αρκετούς μήνες κατά το 2020.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • ΑΓΑΜΟΣ/Η: έως 9.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Από το 100% του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα