Οικονομία

«Βουτιά» στην ύφεση προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα- Ευάλωτες οι μικρές χώρες


Μαύρες προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομίας – Συνιστά μέτρα στήριξης μόνο για τους ευάλωτους

Στον… χορό των προειδοποιήσεων για κατρακύλα της παγκόσμιας οικονομίας στο υφεσιακό φάσμα το 2023, εισήλθε και η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της που θα δημοσιευτεί την προσεχή Τρίτη,  περιγράψει με μελανά χρώματα τις προοπτικές της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι οι μικρές χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ύφεση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Bloomberg που αποκαλύπτει σήμερα τον «κορμό» της έκθεσης, η οποία επικεντρώνεται στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας την τρέχουσα χρονιά, η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει την επιτακτική ανάγκη λήψης εθνικών και παγκόσμιων πρωτοβουλιών και προσπαθειών. Συμβαδίζοντας με το «πνεύμα» και την ουσία πρότερων αναλύσεων και εκθέσεων από διεθνείς φορείς και θεσμούς, όπως επί παραδείγματι το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται απότομη επιβράδυνση της οικονομίας το 2023.

Αιτίες για αυτή την επί τα χείρω μεταβολή είναι γνωστές και μη εξαιρετέες: η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που έχουν ως στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού αλλά επιβραδύνουν την ανάπτυξη, οι συνεχιζόμενες διαταραχές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την ανησυχία για τους για περαιτέρω «δυσμενή σοκ» που θα έσπρωχναν πιο βαθιά στην ύφεση την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι τα μικρά κράτη θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα από μια τέτοια κατάσταση.

Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία στην έκθεση και έχει καταγραφεί ως… συμβουλή προς τις κυβερνήσεις και σε άλλες αναλύσεις διεθνών φορέων, είναι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα απορρίπτει τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης μόνο των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Προτάσσει, δηλαδή, ως άκρως σημαντική τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών σε μια εύθραυστη χρονιά όπως το 2023.

«Είναι κρίσιμο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τις oικονομίες αυτές να διασφαλίσουν ότι η όποια δημοσιονομική στήριξη θα επικεντρωθεί στις ευάλωτες ομάδες, ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν καλά εδραιωμένες και ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα θα συνεχίσουν να είναι ανθεκτικά», αναφέρεται στο απόσπασμα της έκθεσης που δημοσιεύει το Bloomberg.

Κι άλλες «μαύρες» προβλέψεις...

Πριν από μερικές ημέρες μεγάλη έρευνα του Βloomberg στην οποία συμμετέχουν αναλυτές από 22 κορυφαίους επενδυτικούς οίκους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία θα περάσει… δύσκολα το 2023. 

Οι αναλυτές κορυφαίων οίκων όπως οι JP Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley εκτιμούν ΗΠΑ και Ευρωζώνη δεν αποφύγουν την ύφεση την τρέχουσα χρονιά. Βλέπουν ότι οι μετοχές θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να «ματώνουν». Για τους αναλυτές, κύρια αιτία για την πτωτική πορεία των αγορών και μετοχών, είναι η επιμονή των Κεντρικών Τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκιά τους, προκειμένου να συγκρατήσουν και μειώσουν τον πληθωρισμό. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα