Διεθνή

ΔΝΤ: Δύσκολη χρονιά το 2023 για την παγκόσμια οικονομία


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα «ταυτίζεται» με τις αναλύσεις και εκτιμήσεις που θέλουν την παγκόσμια οικονομία να… υποφέρει το 2023. Η κ.Γκεοργκέβα εξέφρασε την άποψη ότι η νέα χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, σημειώνοντας ότι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης -οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα- αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας.

Η νέα χρονιά θα είναι «πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω. Γιατί; Επειδή οι τρεις κύριες οικονομίες - οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα - επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα», επισήμανε χαρακτηριστικά η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Mαύρες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2023 περιλαμβάνονται σ’ άλλη μια έκθεση, αυτή τη φορά του βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. Όπως και προηγούμενες μελέτες έτσι και αυτή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση τη νέα χρονιά. 

Μετά τους ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που επιτεύχθηκαν το 2022, η «βουτιά» θα είναι ραγδαία και προφανώς πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) την οποία δημοσίευσε το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία «πάτησε» γκάζι» την τρέχουσα χρονιά, ξεπερνώντας τα 100 τρισ.δολάρια, ωστόσο το φρένο θα είναι εξαιρετικά απότομο. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα