Τράπεζες

«Όχι» τραπεζοϋπαλλήλων - Δεν πάνε «πακέτο» με τα κόκκινα δάνεια


Πέτυχε η κινητοποίηση της ΟΤΟΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πλήρη δικαιώματα και μπόνους προτείνει η τράπεζα.

Νέα δεδομένα στην προσπάθεια της Τρ. Πειραιώς για απόσχιση και πώληση της μονάδας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (RBU) δημιουργεί η ισχυρή αντίδραση από την πλευρά του προσωπικού, που εκφράσθηκε σήμερα με την απεργιακή κινητοποίηση που οργανώθηκε από την ΟΤΟΕ στα γραφεία της RBU στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και είχε μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές.

Η τράπεζα καλείται να αναζητήσει το δρόμο προς μια αποδεκτή από το προσωπικό συμβιβαστική λύση, καθώς, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι από στελέχη της τράπεζας για την εκκίνηση της εφαρμογής του σχεδίου απόσχισης, εκδηλώθηκε πολύ ισχυρή αντίδραση, παρά το γεγονός ότι οι όροι της μεταφοράς του προσωπικού στη νέα εταιρεία φαίνονται αρκετά ελκυστικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα προτείνει τη μεταφορά των 1.200 υπαλλήλων σε νέα εταιρεία με πλήρη αναγνώριση της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης και των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη νέα εταιρεία. Επίσης, η νέα εταιρεία θα καθιερώσει σύστημα απονομής μπόνους στους υπαλλήλους, με βάση την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων αποδοτικότητας.

Όμως, οι εργαζόμενοι αντιδρούν σθεναρά στην προοπτική να τερματισθεί η απασχόλησή τους στον τραπεζικό κλάδο και να περάσουν σε έναν εργοδότη του ιδιωτικού τομέα, πιθανότατα ξένο.

Όπως τόνισε η ΟΤΟΕ, αναγγέλλοντας χθες της σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, «οι ενέργειες της Διοίκησης είναι ευθέως παράνομες και συνιστούν εν δυνάμει απόλυση μέσα από την προσχηματική αλλαγή της εργασιακής σχέσης των συναδέλφων και την ένταξή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε υπό διαμόρφωση νέα σχήματα. Η ΟΤΟΕ θεωρεί απαράδεκτη και παράνομη την προαναγγελία “αποφάσεων” που οδηγούν χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους στην εργασιακή ανασφάλεια και τους αποβάλλουν από τον τραπεζικό κλάδο».

Τα σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς, εξάλλου, συγκεντρώνουν εξουσιοδοτήσεις από υπαλλήλους, ώστε, αμέσως μόλις κληθούν να προσυπογράψουν τη σύμβαση με το νέο εργοδότη, να αποστείλει εξώδικη δήλωση εναντίωσης στην αλλαγή εργασιακής σχέσης για λογαριασμό των εργαζομένων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και, ειδικότερα, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, δεν έχει γίνει σαφές αν σκοπεύει να προχωρήσει στην πρωτοβουλία διαμεσολάβησης που είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα, με συναντήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά και η σφοδρή αντίδραση της ΟΤΟΕ στην ανακοίνωση Φλαμπουράρη, όπου είχε τονισθεί ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο εργοδότη, δεν δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον για άμεση εκκίνηση μιας μεσολαβητικής προσπάθειας και δεν αποκλείεται πλέον το θέμα να χειρισθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της ΟΤΟΕ η οποία έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία σε όλες τις υπηρεσίες RBU της Τράπεζας Πειραιώς, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να παραχωρήσει τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας σε άλλη εταιρεία, γεγονός που θα έχει άμεση επίπτωση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων στο συγκεκριμένο τομέα.

Η απαράδεκτη τακτική της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, οδηγεί στην ανασφάλεια χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους αφού τους εντάσσει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε υπό διαμόρφωση νέα σχήματα και τους αποβάλλει από τον τραπεζικό κλάδο.

Η Συνομοσπονδία απαιτεί από τη διοίκηση της τράπεζας να πάρει πίσω κάθε ενέργεια και σχέδιο που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δουλειά και στη ζωή χιλιάδων συναδέλφων».

Διαβάστε επίσης