Τράπεζες

Ζητείται λύση για 1.200 υπαλλήλους της Τρ. Πειραιώς


Διασφάλιση δικαιωμάτων όσων απασχολούνται στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων επιδιώκει η κυβέρνηση. Να μείνουν στην τράπεζα ζητά η ΟΤΟΕ

Κρίσιμες διεργασίες όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά συνολικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και θα ενταθούν μετά τις εκλογές, καθώς αναζητείται μια φόρμουλα για τη μεταφορά του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων σε νέα εταιρεία, που θα πουληθεί σε διεθνή όμιλο διαχείρισης προβληματικών δανείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Intrum για τη μεταβίβαση της διαχείρισης του συνόλου των προβληματικών δανείων, τα οποία σήμερα διαχειρίζεται η Recovery Business Unit της τράπεζας, όπου εντάσσονται 1.200 εργαζόμενοι.

«Η Τράπεζα δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη συμφωνίας σε σχέση με τον κλάδο διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς. Για την τύχη των υπαλλήλων, που πρέπει να μεταφερθούν στην προς πώληση νέα εταιρεία η τράπεζα σημείωσε ότι «έχει έμπρακτα αποδείξει τη διαχρονική δέσμευσή της στο σεβασμό και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προτίμησή της για επιχειρηματικές επιλογές με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και εργασιακή αποδοχή».

Οι άλλες τράπεζες

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί από την Πειραιώς για την απόσχιση του τομέα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έχει ιδιαίτερη σημασία για άλλες τράπεζες που πιθανόν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Προς το παρόν, μια εκδοχή αυτού του μοντέλου έχει εφαρμόσει η Eurobank, αλλά σε αυτή την περίπτωση η θυγατρική διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, η Financial Planning Services, που πρόκειται πολύ σύντομα να πουληθεί, λειτουργεί από καιρό ως διακριτή εταιρική οντότητα εντός του ομίλου και, έτσι, δεν τίθεται ζήτημα μεταφοράς του προσωπικού εκτός τράπεζας.

Στην περίπτωση της Πειραιώς, το σχέδιο προβλέπει ότι οι περίπου 1.200 υπάλληλοι της RBU θα μεταφερθούν σε νέα εταιρεία, που θα μεταβιβασθεί σε ιδιώτες, πιθανότατα στη σουηδική Intrum, που έχει δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι τα δάνεια θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς και θα αλλάξει χέρια μόνο η διαχείριση.

Κυβέρνηση και ΟΤΟΕ

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από χθεσινή δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη, δεν επιδιώκει να εμποδίσει αυτή την κίνηση αναδιάρθρωσης, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό, όπως εκτιμούν νομικοί, μπορεί να γίνει μόνο εάν αναγνωρισθούν πλήρως τα δικαιώματα και ο χρόνος προϋπηρεσίας από το νέο εργοδότη, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν το συναίσθημα εργασιακής ασφάλειας που παρέχει η απασχόληση σε ένα τραπεζικό οργανισμό.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει των επικείμενων αλλαγών», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «αλλαγές που προετοιμάζουν τη διαμόρφωση ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων και ως εκ τούτου τη μεταβολή του προσώπου του εργοδότη. Η αντιμετώπιση είναι αντικείμενο υποχρεωτικής διαβούλευσης όλων των πλευρών». Ως εκ τούτου, ο κ. Φλαμπουράρης ανακοίνωσε ότι, με δική του πρωτοβουλία, θα γίνουν συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ΟΤΟΕ, πάντως, δήλωσε την αντίθεση της στην απασχόληση τραπεζοϋπαλλήλων εκτός τραπεζών και επιτέθηκε στον Αλ. Φλαμπουράρη, τονίζοντας ότι «οι εγγυήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς, αφορούν… στο “μέλλον” τους σε μία άλλη εταιρία (εκτός τράπεζας) και μάλιστα με έναν τρόπο, που ουσιαστικά προαναγγέλλει, ότι οι εργαζόμενοι στα κόκκινα δάνεια θα πάψουν να είναι τραπεζοϋπάλληλοι και θα χάσουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις τους με τις τράπεζες».

«Λυπούμαστε, κύριε Φλαμπουράρη», προσθέτει η ΟΤΟΕ, «αλλά θα θέλαμε να εγγυηθείτε την εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων στις τράπεζες, όπως σταθερά υποστηρίζει η ΟΤΟΕ και σύσσωμος ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων».

Διαβάστε επίσης