Άμυνα & Διπλωματία

Oruc Reis: Ομολογία Δένδια για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς 


Τους ατυχείς επικοινωνιακούς χειρισμούς όσον αφορά την πολύωρη παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του σε εκπομπή της ΕΡΤ1 ο Ν. Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα». Δήλωση που μπορεί να εκληφθεί και ως αιχμή προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από το οποίο προέρχονταν οι ανακοινώσεις και οι διαρροές για τον ...άνεμο που έφερε το τουρκικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.    
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από το πλου του Oruc Reis και υποστήριξε πως δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών.

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές που κατά την άποψή της ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε το μήνυμα να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Φιλική μου συμβουλή προς την Τουρκία θα ήταν να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο», είπε. 

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν για τα Ίμια ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι :«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων». Πρόσθεσε δε,  πως οι συνεννοήσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι στο πλαίσιο πως πολλές φορές και από τις δύο πλευρές εκφράζονται ευχές για τη μη δημιουργία εντάσεων, ενώ τόνισε  πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουμε απομακρυνθεί από ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να ήταν σχεδιασμένο από τον Ερντογάν, ο κ. Δένδιας είπε: «Ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο». «Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου, μπορούμε και μόνοι μας, και παρά το ότι μπορούμε και μόνοι μας, δεν θα είμαστε μόνοι μας» δήλωσε.

Η κατάσταση στη Λιβύη 

Ακτινογραφώντας τη σημερινή εικόνα στη Λιβύη, ανέφερε πως υπάρχει μια μεγάλη ενίσχυση της πλευράς Χάφταρ-ελέγχει περίπου το 90% του εδάφους-, μια αποδυνάμωση του Σάρατζ μέσα στην άλλη πλευρά και μια προσπάθεια της Τουρκίας να τον κρατήσει στη ζωή διασπώντας το εμπάργκο όπλων. Ωστόσο, απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για το τι θα γίνει στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως δεν φαίνεται με κανένα τρόπο εφικτό αυτή τη στιγμή η πλευρά Σάρατζ να κυριαρχήσει.

Σημείωσε περαιτέρω πως αν επικρατήσει νομιμότητα στη Λιβύη με τον τρόπο που η ΕΕ και ο δυτικός κόσμος προσλαμβάνουν τη νομιμότητα, αυτομάτως τα μνημόνια αυτά θα ακυρωθούν. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως σχεδόν όλες οι φυλές της Λιβύης συμφωνούν πως δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη, όπως και στην Τυνησία και στην Αλγερία. Επίσης, έκανε γνωστό πως εξετάζει θετικά την πρόσκληση Τσαβούσογλου να παραβρεθεί σε ένα φόρουμ στην Αττάλεια, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το κλίμα πρέπει να είναι τέτοιο που να του επιτρέψει να πάει, διότι η χώρα δεν μπορεί να φέρεται ότι σύρεται υπό καθεστώς πιέσεων, εκβιασμών ή τετελεσμένων γεγονότων. Κατέστησε σαφές εξάλλου πως για να οδηγηθούμε σε μια συνάντηση πρέπει να υπάρχει και ένα αρχικό κλίμα κατανόησης.

Κοντά η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας στην οριοθέτηση της ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε πως οι δύο χώρες είναι κοντά στο να συμφωνήσουν.

Ως προς το αν υπογράψει η Ιταλία τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, είπε πως από την ιταλική πλευρά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν αφορούν την αποδοχή ή μη του έργου και της λογικής του, αλλά κυρίως το σημείο κατάληξής του στην Ιταλία. Έκανε γνωστό πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο EastMed με τον αγωγό TAP στη θάλασσα και υπάρξει μόνο ένα σημείο εισόδου στην Ιταλία.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα