Χρηστικά

Οριστική διαγραφή χρεών 23 δισ. προς τον ΕΦΚΑ!


Το ΚΕΑΟ έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να λειτουργούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ που περιόρισε το χρόνο παραγραφής στη δεκαετία

Οριστική παραγραφή για χρέη προς τον ΕΦΚΑ άνω των 23 δισ. ευρώ, σηματοδότησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που περιόρισε το χρόνο της παραγραφής των οφειλών στη δεκαετία.

Όπως αποκαλύπτεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, δίδεται οδηγία στις εισπρακτικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, να λειτουργούν με βάση αυτή την απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή οφειλών στη δεκαετία.

Σε δύο σημεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου αναφέρεται συγκεκριμένα πως μεταξύ των δράσεων του 2022, είναι και η «Προσαρμογή των επιχειρησιακών διαδικασιών στην επιχειρησιακή περιοχή της παραγραφής οφειλών με σκοπό την συμμόρφωση του Κ.Ε.Α.Ο. με την υπ’ αρ. ΣτΕ Ολ 1833/2021 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Επίσης, στην απόφαση του ΣτΕ θα προσαρμοστεί και η λειτουργικότητα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΚΕΑΟ, «στην επιχειρησιακή περιοχή της παραγραφής οφειλών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΑΟ θα διαγράψει από τις λίστες του τα παραγραμμένα χρέη και θα επικεντρωθεί στα νεότερα, που έχουν περισσότερες ελπίδες είσπραξης.

Μέχρι το 2021, που εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές παραγράφονταν στην 20ετία. Ωστόσο ήρθε η υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και πλέον ο χρόνος παραγραφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 10ετία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ

Η υιοθέτηση της απόφασης του ΣτΕ, από το ΚΕΑΟ σημαίνει την αυτόματη διαγραφή από τις λίστες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, σχεδόν του 60% των συνολικών χρεών, ή ποσού 23,5 δισ. ευρώ, τα οποία βεβαιώθηκαν έως και το έτος 2011.

Με βάση τα στοιχεία των τριμηνιαίων εκθέσεων του ΚΕΑΟ, από το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το ΚΕΑΟ που ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ, τα 23,5 δισ. ευρώ είναι ηλικίας άνω των 10 ετών και συνεπώς, με βάση την απόφαση του ΣτΕ έχουν παραγραφεί. Αναλυτικότερα όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα:

  • Χρέη ύψους 18,3 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν το 2009 και προγενέστερα.
  • Χρέη ύψους 2,6 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκαν το 2010.
  • Χρέη ύψους 2,6 δισ. ευρώ βεβαιώθηκαν το 2011.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα «παλαιά» χρέη προέρχονται από μεγαλοοφειλέτες ή από εταιρείες που έχουν κλείσει και γενικώς, όσο πιο παλαιά και πιο πολλά είναι τα χρέη, τόσο δυσκολότερα εισπράττονται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα