Ελλάδα

«Ορεινές Συμφωνίες»: Άγνωστες στιγμές που σημάδεψαν την πολιτική ιστορία της χώρας


Βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Ορεινές Συμφωνίες», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ευθυμίου, ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έναν πολιτικό που άφησε το δικό του στίγμα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Το ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», μεταφέρει στο θεατή άγνωστες στιγμές της ζωής του, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και άγνωστα ντοκουμέντα, ανέκδοτες διηγήσεις της οικογένειας, συνεργατών και πολιτικών.

Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζεται απόσπασμα από την τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός είκοσι μέρες πριν φύγει από τη ζωή.

Η ταινία επιχειρεί να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της σύνθετης προσωπικότητας του πολιτικού. Κυρίως στη βαθιά επαφή του με την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, την πίστη του στην ιδέα της εθνικής συμφιλίωσης, την αγάπη του για τη σύντροφό του, Μαρίκα, αλλά και το καταφύγιό του στην ποίηση.

Καταλυτικός είναι ο ρόλος του σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου, ενός ντοκιμαντερίστα που έχει δείξει την ευαισθησία του για τη φύση («Εργαστήρι Αιώνων») και ελκύεται από τη σχέση σεβασμού και αγάπης του Κ. Μητσοτάκη με τη φύση, αλλά και τη σημασία που έδινε στην προστασία του περιβάλλοντος και της οικολογικής συνείδησης.

Η μουσική είναι του Βαγγέλη Παπαθανασίου (από τα έργα του Earth και Soil Festivities) και του Βασίλη Βαρβαρέσου, ενώ το μοντάζ του Κωνσταντίνου Αδρακτά και η φωτογραφία του Βαγγέλη Κουλίνου.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα της ταινίας θα διατεθούν για την προστασία και αναγέννηση της Αμπελιτσιάς, ενδημικού δένδρου των Λευκών Ορέων.